Omul de afaceri Ilie Carabulea si afiliatii sai au anuntat ca intentioneaza sa vanda pachetul majoritar de acituni pe care il detin la Banca Comerciala Carpatica, urmand ca ceilalti actionari sa aprobe fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului social al bancii.

Daca pachetul majoritar de actiuni va fi cedat proprietarului Nextebank, atunci urmeaza fuziunea cu aceasta, iar in cazul vanzarii catre un alt cumparator va fi operata majorarea de capital. Ilie Carabulea si partile afiliate detin 57,1% din actiunile bancii.

"Ne mentinem angajamentul de a incheia o tranzactie de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni conform unui scenariu accelerat pentru a asigura bancii platforma necesara pentru a spori baza de capital in vederea dezvoltarii viitoare", a declarat Oprea Carabulea, fiul lui Ilie Carabulea si reprezentantul actionarului majoritar, informeaza Mediafax.

Nextebank a inaintat in luna noiembrie o oferta ferma revizuita pentru fuziunea prin absorbtie cu Banca Comerciala Carpatica (BCC). Actionarii BCC se vor reuni pe 19 decembrie pentru a discuta oferta primita. Nextebank este detinuta de Emerging Europe Accession Fund, fond de investitii administrat de Horia Manda prin Axxess Capital.

Concurenta pentru actionariatul bancii

Mai multe surse au declarat, la sfarsitul lunii august, ca fondul de investitii JC Flowers, infiintat de un fost partener si executiv la Goldman Sachs, concureaza cu AnaCap si Axxess Capital pentru a intra in actionariatul Bancii Comerciale Carpatica, al carei management opteaza pentru o fuziune cu alta institutie bancara.

Totodata, acestea au afirmat ca in camera de date ar fi cerut acces si investitori din Israel, iar o banca din Romania ar fi interesata sa inceapa discutiile cu managementul si actionarii Bancii Carpatica. BCC mentioneaza, intr-un comunicat transmis joi, ca in lunile octombrie si noiembrie a decis sa majoreze provizioanele IFRS cu 177,76 milioane de lei pentru a le alinia la nivelul ajustarilor prudentiale de valoare, iar fondurile proprii au scazut de la 226,6 milioane de lei in septembrie la 188,3 milioane de lei in luna noiembrie.

La finele lunii noiembrie banca a inregistrat un profit operational de 39 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei sub valoarea bugetata pentru intregul an. Emerging Europe Accession Fund a incheiat la sfarsitul lunii aprilie preluarea Nextebank de la banca ungara MKB Bank, in urma obtinerii aprobarii din partea BNR.

Tranzactia, care a vizat 98% din actiunile Nextebank, a fost anuntata la inceputul acestui an, dupa semnarea acordului intre MKB si EEAF la finele lui 2013, iar valoarea achizitiei nu a fost dezvaluita. Printre investitorii institutionali in EEAF se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), European Investment Fund (EIF), Black Sea Trade and Development Bank si fondul german DEG, subsidiar bancii de dezvoltare KfW.

Fondul EEAF, constituit in 2010, succede fondului de investitii Balkan Accession Fund si este cel de-al treilea fond de private equity administrat de Axxess Capital. Axxess Capital este un administrator de investitii prezent de 8 ani in Europa de Sud-Est, care a realizat peste 35 de tranzactii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri