Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut marti cu 0,5 bani, la 4,4738 lei/euro, primul declin dupa patru sedinte de crestere, in contextul unei usoare reveniri a increderii pe pietele financiare europene.

Referinta anuntata de BNR a crescut luni cu aproape 1,5 bani si a ajuns la 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat nivel din aproape noua luni, pe volume ridicate, determinate de ordinele de cumparare de euro introduse preponderent de straini. In urma cu o saptamana, cursul se situa la 4,4386 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrala a anuntat o paritate de 3,5818 lei, in scadere cu 2,43 bani fata de luni. Evolutia leului in raport cu moneda americana este determinata de raportul dintre dolar si euro pe marile piete financiare externe. Paritatea francului elvetian a coborat cu 0,31 bani, la 3,7255 lei. Cursul francului a crescut luni cu 1,14 bani, la 3,7286 lei, maximul a doi ani.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,4720 - 4,4750 lei/euro, fata de 4,4818 lei/euro in tranzactiile derulate la sfarsitul sedintei de luni.

"Cursul se coteaza acum in minimul zilei, iar revenirea a avut loc odata cu imbunatatirea sentimentului de pe pietele europene", a declarat dealer-ul unei banci.

Volumele din prima parte a zilei au fost mai reduse, la aproximativ trei sferturi din media pentru acest interval al zilei. Cursul maxim la care au avut loc tranzactii a fost de 4,4850 lei/euro, atins in deschiderea pietei interbancare locale, in timp ce minimul a fost inregistrat la 4,4735 lei/euro spre mijlocul zilei. In regiune, zlotul a stagnat in raport cu euro, in timp ce forintul s-a depreciat cu 0,7%.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau marti la 0,11% - 0,51% pe an, comparativ cu 0,08% - 0,5% pe an luni. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut la 0,25% - 0,74% pe an, de la 0,13% - 0,62% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,74% pe an, de la 1,65% pe an luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri