Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stagnat miercuri, in contextul unei sedinte linistite in piata interbancara, in timp ce alte monede din regiune si-au reluat deprecierea fata de euro, dar mai lent decat in ziua anterioara, informeaza Mediafax.

Referinta pentru euro a stagnat la 4,4738 lei/euro. Cursul a scazut marti cu 0,5 bani, primul declin dupa patru sedinte de crestere. Paritatea pentru euro anuntata a crescut luni cu aproape 1,5 bani si a ajuns la 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat nivel din aproape noua luni, pe volume ridicate, determinate de ordinele de cumparare de euro introduse preponderent de straini.

Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs de 3,5924 lei, in urcare cu 1,06 bani fata de marti. Evolutia leului in raport cu moneda americana este determinata de raportul dintre dolar si euro pe marile piete financiare externe. Cursul pentru francul elvetian a scazut nesemnificativ, 0,03 bani, la 3,7252 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4740 - 4,4760 lei, in scadere de la 4,4804 lei in tranzactiile de pe finalul sedintei de marti.

"Este o zi linistita, cu volume usor peste medie, dar jucatorii sunt impartiti cam jumatate la cumparare si jumatate la vanzare. S-a deschis mai sus, la 4,48 lei/euro, dar cursul a coborat si stagneaza de mai multe ore. Regiunea a ramas in continuare pe depreciere", a declarat dealerul unei banci.

Tranzactiile au avut loc miercuri intre un maxim de 4,48 lei/euro, inregistrat in deschiderea pietei, si un minim de 4,4730 lei/euro. Volumele din prima parte a zilei au depasit usor media, fiind similare celor inregistrate marti, cand leul a stagnat in piata interbancara in raport cu euro. In regiune, forintul si zlotul s-au intarit fata de euro in deschiderea pietei, dar au trecut ulterior pe depreciere. Astfel, forintul s-a depreciat cu 0,3%, iar zlotul cu 0,2%. Sedinta calma de marti a leului, in contextul unei deprecieri mai accentuate a altor valute din regiune, ar putea sugera interventia bancii centrale, considera economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu.

"Cu toate acestea, nu am vazut aglomerarea volumelor de tranzactionare pe care, de regula, o remarcam la inteventiile valutare din trecut. Cadrul de astazi, cu un pretul petrolului aproape de minime istorice, dar cu o rubla care isi revine dupa comentariile privind interventiile valutare, sugereaza ca leul ar putea continua sa se intareasca usor. Cum ING se asteapta ca Fed sa pastreze fragmentul «o perioada considerabila de timp» ce se refera la mentinerea dobanzilor scazute, leul ar putea avea o sedinta si mai buna joi", afirma Muscalu intr-o nota catre investitori si analisti.

Miercuri se incheie ultima sedinta din acest an a Rezervei Federale a SUA. Unii analisti cred ca banca centrala americana ar putea renunta la angajamentul de a mentine "o perioada considerabila de timp" dobanzile la un nivel scazut, iar o astfel de decizie ar fi interpretata drept un pas inainte catre o viitoare crestere a dobanzilor, chiar daca la nivel global economia are dificultati, preturile materiilor prime scad si persista pericolul deflatiei.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau miercuri la 0,1% - 0,51% pe an, fata de 0,11% - 0,51% pe an marti. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,26% - 0,75% pe an, comparativ cu 0,25% - 0,74% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,74% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri