Chestionarul a fost completat pe sigurantafinanciara.ro de 640 de respondenti din toata tara in perioada 12 noiembrie - 15 decembrie 2014.

Planificarea bugetului

Planificarea bugetului

O pondere de 64% dintre respondenti au declarat ca planifica din timp cheltuielile de sarbatori si fac tot posibilul sa se incadreze in buget, iar aproximativ o treime vor face sporadic cumparaturile de sarbatori, care includ cosul de cumparaturi pentru Craciun, cadourile si alte achizitii specifice, chiar daca se asteapta sa depaseasca bugetul disponibil.

Cosul de cumparaturi

Cosul de cumparaturi

Cosul de cumparaturi va presupune un buget similar cu cel al oricarei alte saptamani din an pentru 44% dintre respondenti, in timp ce 33% se asteapta sa cheltuiasca cel putin dublu fata de cosul saptamanal obisnuit.

Vacanta de sarbatori

Vacanta de sarbatori

Peste 66% dintre participantii la sondaj nu vor pleca in vacanta in acest an si vor petrece sarbatorile in familie, in timp ce un sfert dintre respondenti spun ca au planificat din timp vacanta de iarna, au economisit si au cautat oferte speciale si reduceri pentru biletele de avion si cazare.

Buget de cadouri

Buget de cadouri

Pentru cadourile de sarbatori, 36% dintre respondenti au spus ca vor aloca aproximativ o treime din veniturile lunare ale familiei. In acelasi timp, 37% dintre ei vor cheltui sub 10% din veniturile lunare, intrucat au economisit si au planificat din timp bugetul pentru a acoperi aceste cheltuieli.

O pondere de 15% dintre respondenti sustin ca vor aloca un buget de cel putin jumatate din veniturile lunare ale familiei pentru cadourile de sarbatori, iar 12% au spus ca se vor imprumuta pentru a-si echilibra bugetul de sarbatori.

Sursa foto: Shutterstock / Mos Craciun cumparand de pe Internet