Bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) inscrise in Registrul Special al BNR trebuie sa depuna la Ministerul Finantelor si FNGCIMM, pana la sfarsitul zilei, cererile de inscriere si ofertele de participare in cadrul programului Prima Masina. Institutiile financiare trebuie sa depuna si costurile totale de finantare.

Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi este accesibil tuturor bancilor si IFN-urilor inscrise in Registrul Special, cu cerinte de adecvare de capital si prudentialitate sporite. La jumatatea lunii au fost aprobate Instructiunile generale prin care este reglementata derularea operatiunilor de garantare de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), fiind stabilit cadrul general aplicabil finantatorilor care se vor inscrie in acest program, potrivit unui comunicat al Fondului, citat de Mediafax.

Astfel, bancile si IFN-urile trebuie sa trimita Finantelor si Fondului cererile de inscriere in program, nivelul costurilor totale pe care le vor aplica pentru finantarile acordate, valoarea estimata a garantiilor care urmeaza sa fie acordate in cadrul programului, precum si angajamentul de respectare a incadrarii costului finantarii cu garantie guvernamentala in marja maxima de 3% peste indicele ROBOR la 6 luni. Ofetele vor fi depuse pana marti, 23 decembrie, ora 24:00, la sediul Ministerului Finantelor Publice si la cel al FNGCIMM, precum si in varianta electronica pe email.

Programul guvernamental Prima Masina permite persoanelor fizice achizitionarea unui autoturism nou prin credit garantat de stat in procent de maxim 50%. Beneficiarii trebuie sa aiba varsta de minimum 18 ani la data solicitarii creditului si capacitate deplina de exercitiu, sa declare pe propria raspundere ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou, sa nu inregistreze restante la plata altor credite bancare si sa nu aiba obligatii de plata restante la bugetul general consolidat.

De asemenea, potentialii beneficiari trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al autoturismului, care va fi asigurat printr-o polita de asigurare de tip CASCO, pe toata durata de valabilitate a garantiei. Autoturismul, produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, va indeplini cel putin cerintele minime ale standardului Euro 5 si va fi achizitionat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vanzarea de autovehicule, la un pret de achizitie ce nu va depasi suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri