Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in 2015 pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale.

Anul trecut, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani. In acest an, Finantele trebuie sa acopere scadente de 28,1 miliarde de lei, din care 24,2 miliarde de lei pentru imprumuturile in lei si 3,9 miliarde de lei pentru cele in valuta, scrie Mediafax.

"In anul 2015 volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,83% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie de 60% de pe piata interna si 40% de pe piata externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2015 denominate in lei si euro, care este in suma de 28,1 miliarde de lei pentru portofoliul actual de titluri de stat (la data de 31.12.2014), din care 24,2 miliarde de lei aferent emisiunilor denominate in lei si aproximativ 3,9 miliarde de lei aferente emisiunii denominate in euro", se arata in Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe anul 2015, publicat luni de MFP.

De asemenea, Ministerul Finantelor Publice are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele internationale de capital in functie de evolutiile si de oportunitatile oferite de aceste piete. Finantarea din surse externe prin Programul MTN se va realiza prin emiterea unui volum indicativ cuprins intre 2,5 - 3 miliarde de euro in conditiile tragerii si a unor imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale, dintre care 1,45 miliarde de euro imprumuturi de dezvoltare de la Banca Mondiala.

Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie cu discont in principal cu scadente la 6 luni si la 12 luni, cu includerea de scadente la 3 luni pentru acoperirea necesitatilor de cash management, sa redeschida emisiuni de obligatiuni existente, dar si sa lanseze noi emisiuni de obligatiuni cu scadente de pana la 15 ani, in functie de apetitul din piata.

Ministerul are in vedere o structura de 30% la 70% a maturitatilor pe termen scurt versus termen mediu si lung, prin emiterea de certificate de trezorerie cu un volum de circa 10-12 miliarde de lei si de obligatiuni de tip benchmark de circa 25-28 miliarde de lei.

Aceasta strcutura a imprumuturilor vizeaza reducerea riscului de refinantare si extinderea duratei medii ramase a titlurilor de stat si pentru acoperirea necesitatilor brute de finantare. Vanzarea de titluri de stat denominate in euro pe piata interna va avea loc doar in contextul concret al refinantarii emisiunii de titluri de stat denominate in euro scadente in luna iulie, cu valoare cumulata de 900 de milioane de euro, se arata in programul de imprumut.

Maturitatea titlurilor in euro ar fi de cel putin 5 ani si cu un volum cel mult egal cu valoarea emisiunii scadente in luna iulie, avandu-se in vedere reducerea graduala a valorii acestor instrumente de datorie pana la eliminare, in contextul cresterii ponderii datoriei denominate in lei si reducerii riscului valutar.

Totodata, pentru realizarea obiectivului de consolidare si extindere a curbei de randament a titlurilor de stat denominate in lei si de imbunatatire a lichiditatii pietei titlurilor de stat, Ministerul Finantelor Publice are in vedere redeschiderea emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark pana la atingerea unor volume pe emisiune in valoare echivalenta de circa 1,5-2 miliarde de euro, in functie de maturitatea acestora.

In 2015, statul se va imprumuta in fiecare luna prin certificate de trezorerie si redeschiderea emisiunilor de tip benchmark lansate in anul 2014 cu scadente de 3 si 5 ani. Emisiunile cu maturitati reziduale de 7 si 10 ani vor fi redeschise lunar sau cel putin la 2 luni, iar cele cu maturitati de 12 ani, cel putin trimestrial, functie de conditiile de piata si cererea investitorilor pentru aceste instrumente.

De asemenea, vor fi lansate emisiuni de obligatiuni benchmark noi cu maturitati initiale in jurul maturitatilor standard de 3, 5 si 10 ani, in functie de momentul in care emisiunile benchmark de maturitati similare existente vor acumula o lichiditate corespunzatoare, precum si lansarea unei emisiuni benchmark noi cu maturitatea de 15 ani, in vederea extinderii curbei randamentelor si a maturitatii medii reziduale a portofoliului de titluri de stat si tinand cont de apetitul investitorilor pentru maturitati lungi.

In cazul in care conditiile pietelor financiare sunt favorabile, Ministerul Finantelor Publice poate avea in vedere si prefinantarea necesitatilor aferente anului 2016, tinand cont totodata si de obiectivul de mentinere a unei rezerve financiare in contul trezoreriei statului.

Totodata, in 2015, Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa emita certificate de trezorerie cu scadenta la 3 luni in scopul imbunatatirii administrarii lichiditatilor si sa utilizeze instrumente specifice pentru operatiuni pe piata secundara de tip buy backs si bond - exchange, dar si operatiuni de tip repo pentru imbunatatirea managementului lichiditatilor (operatiuni ce se vor efectua cu dealerii primari), in momentul in care se va finaliza cadrul legal, tehnic si operational necesar derularii unor astfel de operatiuni.

Ministerul are in vedere si lansarea unui program pilot pentru emisiuni de titluri de stat destinate populatiei (la o denominare de 1.000 lei/titlu), cu o maturitate cuprinsa intre 1 si 3 ani, prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Emiterea acestui instrument va fi limitata in scopul evitarii segmentarii pietei titlurilor de stat si al asigurarii lichiditatii acesteia. Pentru primul trimestru al anului, Ministerul Finantelor Publice vizeaza un volum indicativ al imprumuturilor de 12-14 miliarde de lei, reprezentand emisiuni de titluri de stat pe piata interna.
In ianuarie, statul vrea sa imprumute prin certificate de trezorerie si obligatiuni aproape 3,5 miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta si 285 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare.

Astfel, Ministerul a programat sa atraga 1,3 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si 1,9 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 3, 5, 10 si 15 ani.Finantele au imprumutat luni 500 de milioane de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie pe 5 luni, la un randament mediu pe an de 1,43%, un nou minim record pentru aceasta maturitate. Ofertele primite de Trezorerie s-au ridicat la 837,8 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri