Cursul de schimb a inchis marti in stagnare si ramane aproape de 4,5 lei/euro, dupa o sedinta cu volume ridicate, in care jucatorii au testat depasirea acestui prag de tranzactionare, in timp ce in regiune forintul si zlotul s-au depreciat in raport cu moneda europeana.

In jurul orei 16:30, bancile comerciale tranzactionau euro la 4,4965 lei, fata de 4,4953 lei pe finalul sedintei de luni. Tranzactiile au fost perfectate intre un curs minim de 4,4940 lei/euro si un maxim de 4,45 lei/euro, ambele inregistrate in prima jumatate a zilei, scrie Mediafax.

Volumele au fost ridicate, cu aproximativ jumatate peste media zilnica, similar cu sedinta de luni. Piata locala a fost mai activa in prima parte a zilei, cand s-au inregistrat circa doua treimi din volume.

"Nu se intampla mare lucru pe curs. A incercat sa sparga pragul de 4,5 lei/euro si nu a reusit. (...) Leul are aceeasi directie ca alte valute din regiune, dar cu o depreciere mai putin accentuata comparativ cu cele inregistrate de zlot si forint. Instabilitatea politica din Grecia continua sa ramana un factor important pana la alegerile de pe 25 ianuarie", a declarat dealerul unei banci.

In Grecia vor avea loc alegeri anticipate intrucat parlamentul nu a reusit sa aleaga presedintele tarii in cele trei sesiuni speciale care au avut loc la sfarsitul anului trecut. Pietele financiare se tem ca o eventuala castigare a alegerilor de catre forte politice care nu sustin programul de imprumuturi al Greciei cu UE si FMI, inclusiv conditiile atasate, ar putea conduce chiar la o iesire a tarii din zona euro.

In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,8% fata de euro, iar zlotul cu 0,5%. Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut foarte usor marti si se mentine aproape de pragul de 4,5 lei/euro. Referinta a urcat cu 0,09 bani, la 4,4982 lei/euro. Un nivel mai ridicat a fost inregistrat, la fel ca pentru sedinta de luni, pe 19 martie, cand euro a fost cotat la 4,4997 lei. In debutul anul precedent, cursul a urcat spre 4,55 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs 3,7797, in urcare cu 0,55 bani. Referinta pentru dolar a crescut luni puternic, cu 8,74 bani (2,37%), la 3,7742 lei, cel mai ridicat curs incepand cu 3 august 2012. Cursul nu a reusit sa depaseasca nici marti pragul de 3,7972 lei/dolar inregistrat pe 3 august 2012.

Francul elvetian a fost cotat la 3,7441 lei, in crestere cu 0,13 bani fata de luni. Moneda europeana s-a depreciat mai puternic luni pe pietele internationale, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat saptamana trecuta ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale se afla printre intrumentele care ar putea fi utilizate de institutie pentru a-si indeplini mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor.

Incheierea programului de achizitii de obligatiuni de catre Rezerva Federala a SUA si perspectiva majorarii dobanzilor in Statele Unite in perioada urmatoare, dar si cresterea economica solida din SUA in opozitie cu stagnarea din Europa, au alimentat in ultimele luni aprecierea monedei americane in raport cu euro si, prin corespondenta, fata de leu.

Trendul a fost sustinut si de asteptarile pietelor financiare ca Banca Centrala Europeana sa lanseze la inceputul acestui an propriul program de achizitie de obligatiuni guvernamentale. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut marti la 0,07% - 0,48%, fata de 0,09% - 0,51% pe an luni. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,2% - 0,67% pe an, comparativ cu 0,23% - 0,71% pe an in sedinta precedenta.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,68% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri