BNR este pregatita sa intervina rapid in cazul unor situatii de dezechibre pe pietele interbancare, la fel cum s-a intamplat si anul trecut, cand leul nu s-a depreciat, ci a pierdut din aprecierea anterioara, iar in 2015 va ramane in zona de echilibru, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Categoric, leul este o moneda vie si reactioneaza la ... a avut perioade de odihna prelungite, dar reactioneaza (...) Mai pot sa apara si dezechilibre. Cum s-a intamplat in decembrie. Ministerul Finantelor face plati masive, apar multi lei pe piata. Nu stam sa ne uitam, reactionam (...) Suntem in continuare pregatiti, ca si anul trecut, sa actionam rapid pe piata, daca apar dezechilibre", a spus Isarescu, referindu-se la o eventuala iesire a Greciei din zona euro.

El a precizat ca nu exista fundamente pentru miscari ample ale cursului de schimb, intrucat deficitul de cont curent al balantei de plati este mic si acoperit de investitiile straine directe, astfel ca interventiile in situasii de dezechilibre sunt explicabile, desi banca centrala nu are un obiectiv de curs si nu este deranjata de miscari de pana la 5%.

"Pentru anul trecut noi nu vedem niciun fel de depreciere. Daca leul a scazut de la 4,52 (lei/euro n.r.) la 4,38, apoi a stat tolanit din martie in octombrie intre 4,40 si 4,44 si apoi s-a dus spre 4,48, credeti ca s-a depreciat? Nu, el si-a mai mancat din apreciere. In 2014 leul nu s-a depreciat si nu cred ca va iesi din zona de echilibru nici in acest an", a continuat Isarescu.

El a aratat ca banca centrala intervine pe piata atunci cand apar dezechilibre, inclusiv emotionale. "Curs de echilibru inseamna cam unde a fost anul trecut", a mai spus Isarescu, precizand ca exista un interval de variatie care nu necesita interventii.

Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut miercuri cu 0,22 de bani, la 4,4960 lei/euro. Referinta a urcat marti cu 0,09 bani, la 4,4982 lei/euro, la cel mai ridicat nivel incepand cu 19 martie 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri