Zlotul polonez s-a depreciat joi cu 16% fata de francul elvetian, iar forintul maghiar cu 15%, monedele si actiunile bancare din Europa de Est inregistrand scaderi puternice dupa decizia Bancii Elvetiei de elimina plafonul minim de schimb valutar fata de euro, transmite Mediafax, care citeaza Bloomberg.

In Romania, cursul anuntat de BNR pentru francul elvetian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, si a trecut de 5 lei la cotatiile din piata bancara raportate la euro, iar cursul pentru euro a depasit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingand si el o valoare record fata de leu. Scaderile au fost provocate de ingrijorarea investitorilor ca imprumutatii in franci elvetieni vor avea probleme sa ramburseze creditele, in urma aprecierii monedei. Zlotul s-a depreciat cu 16%, la 4,1968 unitati pentru un franc elvetian, la Varsovia, la ora 14:39 (15:39 ora Romaniei), recuperand un declin de pana la 28%.

La bursa, din Varsovia actiunile Getin Noble Bank au scazut cu 15%, iar titlurile Bank Millennium si cele ale PKO Bank Polski, cea mai mare banca din Polonia, cu cel putin 6,2%. Polonezii, ungurii si romanii au contractat credite in franci elvetieni, inainte de criza financiara din 2008, pentru ca erau mai ieftine, dar ulterior costurile au crescut semnificativ.

"Va fi un an dureros pentru polonezii cu credite in franci elvetieni. Deprecierea zlotului ar putea alimenta temerile legate de stabilitatea financiara a Poloniei", a declarat Piotr Matys, analist la Rabobank International in Londra. Zlotul, forintul, leul si leva bulgareasca au inregistrat joi cele mai mari deprecieri fata de franc in randul monedelor a 24 de state in dezvoltare analizate de Bloomberg.

In Polonia, bancile aveau in portofolii, la sfarsitul lunii noiembrie, credite ipotecare in franci elvetieni in valoare de 131 de miliarde de zloti (36 miliarde de dolari), reprezentand 46% din totalul imprumuturilor pentru locuinte, potrivit datelor autoritatii poloneze de reglementare a pietei financiare.

Ungaria a impus bancilor anul trecut sa transforme credite ipotecare in valuta in valoare de 14 miliarde de dolari in moneda locala, in cadrul unei campanii a premierului Viktor Orban de a reduce expunerea tarii la variatiile de curs. Rata de schimb care va fi folosita pentru convertirea acestor credite a fost stabilita la 256,5 forinti pentru un franc elvetian si la 309,5 forinti pentru un euro. Forintul s-a depreciat joi cu 15% fata de francul elvetian, la 314,505 unitati.

Actiunile OTB Bank, cea mai mare banca din Ungaria, au scazut cu 3,1%. Bancile din Ungaria au accesat deja fonduri in euro din rezervele bancii centrale, in luna noiembrie, in vederea efectuarii conversiei imprumuturilor ipotecare in forinti, iar OTP Bank s-a asigurat fata de riscul euro-franc elvetian, a declarat directorul pentru comunicare al bancii, Bence Gaspar.

Un purtator de cuvant al Erste Group Bank a declarat ca operatiunile de transformare a imprumuturilor din valuta in forinti nu vor afecta portofoliul de credite din Ungaria. "Se pare ca Ungaria a evitat impactul acestei lovituri, bancile ar putea sa evite un impact extrem de negativ", a declarat Attila Gyurcsik, analist in Budapesta, la firma Concorde Securities.

Nigel Rendell, analist la Medley Global Advisors in Londra, a adaugat ca "este o veste buna pentru Orban, intrucat acesta este foarte ostil bancilor straine, care aveau cea mai mare expunere la imprumuturile in franci elvetieni".

Autoritatile de reglementare au incercat sa dezvete Europa de Est de practica creditelor in valuta care au impins unele tari in pragul default-ului in timpul crizei creditelor. Guvernatorul bancii centrale din Polonia, Marek Belka, a declarat in septembrie anul trecut ca incurajeaza bancile sa converteasca creditele ipotecare in franci elvetieni, inainte ca Parlamentul sa impuna schimbul, ceea ce le-ar putea provoca pierderi.

Ponderea creditelor in franci elvetieni este de aproape 50% din total in Polonia, dar aceasta a scazut de la nivelul de peste 60% inregistrat la sfarsitul anului 2009, in conditiile in care finantarea in alta valuta decat zlotul a fost mai intai limitata, iar apoi interzisa. Principalul partid de opozitie din Polonia, Lege si Dreptate, acuza guvernul ca nu a acceptat propunerea sa privind conversia creditelor in franci elvetieni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri