Eurobank si Alpha Bank, doua dintre bancile grecesti prezente si in Romania, au cerut bancii centrale din Grecia acces la linia de finantare de urgenta a institutiei, semnaland faptul ca se confrunta cu probleme de lichiditate, pe fondul retragerilor de capital din ultimele luni, potrivit Bloomberg.

Banca centrala a Greciei a fost cea care a solicitat Eurobank si Alpha Bank sa inainteze cereri pentru obtinerea accesului la linia de finantare de urgenta, intrucat a estimat ca cei doi creditori ar putea avea nevoie de aceste fonduri in urmatoarele luni, au declarat oficiali ai celor doua banci grecesti, citati de Bloomberg, potrivit Mediafax.

De altfel, cei doi reprezentanti ai institutiilor bancare au afirmat ca Eurobank si Alpha Bank nu intentioneaza sa utilizeze respectivele lichiditati in acest moment. Actiunile Eurobank au coborat cu pana la 10%, iar ale Alpha Bank cu pana la 7,7% pe bursa de la Atena, la 14:50 (ora Romaniei).

Fondurile sunt furnizate de banca centrala a Greciei, insa acordarea acestora trebuie sa fie aprobata de Banca Centrala Europeana. Institutia europeana va evalua solicitarile inaintate de Alpha Bank si Eurobank saptamana viitoare, potrivit publicatiei Kathimerini.

Clientii bancilor din Grecia incearca sa-si protejeze lichiditatile, pe fondul ingrijorarilor legate de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, care ar putea aduce la conducerea tarii un partid ostil politicii de austeritate.

In aceste conditii, retragerile nete s-au situat la aproximativ 3 miliarde de euro in luna decembrie a anului trecut, iar volumul lor continua sa creasca, potrivit unui bancher grec. Totalul depozitelor in bancile din Grecia era de 164,3 miliarde de euro in luna noiembrie, confrom datelor bancii centrale a Greciei.

In Romania, Eurobank controleaza Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development (55,94%) si Seferco Development.

Eurobank a constituit in trimestrul al treilea al anului trecut provizioane pentru credite neperformante in Romania in valoare de 104 milioane de euro, iar pierderile la noua luni au atins 92,5 milioane de euro. Alpha Bank a obtinut in Romania un profit inainte de taxe in valoare de 3,9 milioane de euro in primul semestru din 2014, dupa pierderi de 20 de milioane de euro in aceeasi perioada din 2013.

Sursa foto: Shutterstock / monede, banci

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri