PNL cere audierea conducerii BNR in Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor, pentru a identifica solutii pentru a-i proteja pe cei care au credite in franci elvetieni, a declarat, vineri, prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul.

Ea a spus ca aceasta audiere ar trebui sa se faca "cat mai repede", aratand ca, daca exista vointa majoritatii parlamentare, aceasta s-ar putea intampla inainte de 1 februarie, intr-o sesiune extraordinara. "PNL considera ca trebuie agreat cat mai repede un mecanism de sprijin pentru cei afectati de calamitatile financiare, similar cu cele existente in agricultura", a mai spus prim-vicepresedintele PNL, arata Mediafax.

Andreea Paul a sustinut ca, spre exemplu, un roman care are un credit si o rata lunara de 400 de franci trebuie sa scoata din buzunar "de pe o zi pe alta", din cauza cursului de schimb, o suma egala cu cea pentru un plin de benzina. "Un roman creditat in franci, care are o rata lunara de 400 de franci se vede nevoit sa scoata din buzunar cu aproape 240 de lei mai mult de pe o zi pe alta, in urma unei miscari artificiale, brutale a cursului de schimb. E echivalentul unui plin de benzina", a explicat Andreea Paul, secretar al Comisie de buget-finante a Camerei Deputatilor.

Bancile trebuie sa evalueze individual cazurile pentru creditele in franci elvetieni si sa gaseasca solutii impreuna cu fiecare client in parte, asa cum Banca Nationala a "incurajat intotdeauna" institutiile de credit, a declarat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat ca Banca Nationala nu poate interveni cu reglementari care sa afecteze piata libera, reluand ideea ca impactul aprecierii francului elvetian asupra sistemului bancar nu poate fi major.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finantelor, Darius Valcov, sa discute cu oficialii BNR despre situatia creata prin cresterea brusca a francului elvetian in raport cu euro si leu, informatie confirmata ulterior de premier. Cursul francului elvetian anuntat de banca centrala a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, si a atins un nou maxim. Astfel, referinta francului elvetian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, cand a crescut cu 15,7%, in timp ce in piata interbancara a trecut de 5 lei la cotatiile raportate la euro, dupa ce decizia Bancii Elvetiei de a renunta la plafonul de 1,2 franci/euro impus in 2011 a determinat o apreciere masiva a monedei elvetiene pe pietele externe.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri