In contextul emigratiei si a fenomenului de imbatranire a populatiei, ar trebui discutata posibila scutire de la plata CAS la angajat si la angajator pentru persoanele in varsta care aleg sa ramana in campul muncii, a declarat Andreea Paul, prim-vicepresedinte PNL, in cadrul Conferintei Nationale de Pensii Private.

"Derogam astfel bugetul public de povara cheltuielilor cu pensiile si mentinem in piata muncii forta de munca care isi doreste - trebuie sa fie o optiune - sa ramana activa. Acest lucru se poate face si maine daca asiguram suportul majoritatii politice. Din perspectiva proiectului de buget pe 2016, vom avea o presiune a cheltuililor de pensiile de vreo 13,5% din PIB. Unii vor zice ca este redusa, altii ca este mare. Cert este ca va fi cam a 13-a din Uniunea Europeana, dar la ce buget...", a spus Andreea Paul (foto).

Prim-vicepresedinte PNL a mai aratat ca din cauza emigratiei in urmatorul sfert de veac vor pleca in strainatate pana la 3 milioane de romani si, de asemenea, in anul 2060, Romania va fi tara cu cea mai batrana populatie din Europa din punct de vedere al varstei medii. "Avetismentul este grav. Daca problema imbatraniri populatiei nu ne vizeaza in mod direct atunci ce anume? Pe zona pensiilor private, unde randamentele arata bine si unde asumarea politica publica a deciziei de contributie este ferma, nu exista riscul de a exista modificari neanuntate. Este totusi nevoie de un pachet colateral care sa asiste imbatranirea frumoasa".

In opinia sa, din perspectiva pachetului colateral de masuri care "nu prea este dezbatut in Romania", sunt necesare masuri sociale pentru sustinerea familiei si pentru a pastra populatia activa in campul muncii. "Exista, de asemenea, riscurile legate de reducerea in Romania a sperantei de viata, mai ales la barbati. Nu se vorbeste deloc in dezbaterea publica despre aceste lucruri, care vor avea cu fiecare an care trece o presiunea asupra bugetului de stat din ce in ce mai mare", a mai spus Andreea Paul.

In 2014 fondurile de pensii private (obligatorii - Pilonul II si facultative - Pilonul III) si-au consolidat performantele investitionale remarcabile din anii precedenti cu noi randamente solide, in pofida unui mediu de dobanzi in continua scadere si a unor evolutii modeste a indicilor bursieri de la Bucuresti si de pe principalele piete de capital straine. Valoarea totala a activelor fondurilor de pensii private a depasit 20,1 miliarde RON (4,5 miliarde EUR), cu 36% mai mult decat la final de 2013, in timp ce numarul total al participantilor (conturi individuale) a depasit 6,6 milioane, cu 4% mai mult decat anul precedent. Fondurile de pensii private investesc in Romania circa 94% din aceste active, fiind astfel unii dintre cei mai importanti investitori instituti onali prezenti pe piata locala.

Declinul demografic ameninta sistemul de pensii

Una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public romanesc de pensii este reprezentata de declinul demografic, a aratat, in cadrul Conferintei Nationale de Pensii Private, Prof. Univ. Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice Vladimir Trebici, Academia Romana.

Potrivit acestuia "tara noastra se afla in al 26-lea an de declin demografic: un sfert de secol! Datele sunt de netagaduit: in raport cu populatia de la inceputul anului 1990 - 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns in anul 2014 la o populatie cu resedinta in tara sub 20 de milioane de locuitori".

Vasile Ghetau a subliniat faptul ca scaderea de circa 3,2 milioane locuitori are originea "in scadere naturala (600.000 de persoane), emigratia definitiva (circa 300.000 de persoane) respectiv o imensa emigratie cu schimbare doar a resedintei in alte tari (circa 2,4 milioane de locuitori)".

In ceea ce priveste rata fertilitatii - care indirect a devenit o amenintare la adresa sistemului public de pensii, ea se afla in jurul valorii de 1,3 incepand cu anul 2000 (fata de circa 3,7 in anii 70) "Nu trebuie sa omitem faptul ca scaderea numarului de nou-nascuti a fost benefica economic, ea a redus considerabil cheltuielile pe care societatea le-a facut pentru maternitate si nasterea copiilor, concedii postnatale, asistenta medicala, alocatii si indemnizatii, crese si gradinite, cheltuieli in sistemul educational, poate chiar si in programele de locuinte sociale".

"Reducerea numarului de nou-nascuti este rezultanta unor decizii ale femeii, ale tanarului cuplu de a renunta la copii, de amanare a venirii lor pe lume ori de a avea un singur copil. Si aici se regasesc avantaje economice, pentru individ si cuplu, prin alocarea resurselor spre alte finalitati ori un input superior pentru calitatea vietii unicului copilul. Pe termen lung, insa, costurile sunt altele la nivelul societatii", a aratat Ghetau.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri