Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) i facultative (Pilonul III) vor atinge 26,3 miliarde de lei la finele acestui an, din care Pilonul II va totaliza 25 miliarde de lei, a declarat luni presedintele APAPR, Raluca Tintoiu.

"Creterea pe Pilonul II va fi susinut de avansul numrului de participani cu 3,5% fa de 2014, la 6,5 milioane, i de încasarea de contribuii în sum de 4,4 miliarde de lei, cu 14% mai mult da de anul trecut. Astfel, activele pe Pilonul II vor avansa cu 30%, la 25 miliarde de lei", a afirmat intoiu la un eveniment de specialitate. În acest an, începând cu luna martie, cota de contribuie pentru Pilonul II va fi majorat de la 4,5 puncte procentuale la 5 puncte procentuale (din contribuiile pentru asigurri sociale), arata Mediafax.

Pe Pilonul III, calculele estimative ale APAPR arat c activele vor crete cu 25%, la 1,3 miliarde de lei.
"Vor intra în sistem contribuii de aproximativ 200 milioane de lei. Numrul de participani se ateapt s creasc cu 9%, la 375.000", a spus intoiu. Ea a artat c, din totalul actvelor pensiilor private i facultative, care au ajuns la 4,5 miliarde de euro, 94% reprezinmt investiii în România.

"Fondurile dein circa 12% din titlurile de stat ale României. Dup bnci, fondurile de pensii sunt cei mai mari deintori de datorie public. De asemenea, fondurile de pensii dein plasamente de 730 milioane de euro pe Bursa de Valori Bucureti, fiind cei mai mari investitori instituionali locali, asigurând 10% din lichiditatea pieei de local. De altfel, fondurile de pensii au avut un rol crucial în succesul privatizarilor prin listare", a spus preedintele APAPR.

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 8,71%, de la 11,75% în 2013, i au ajuns la active nete totale de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro) în decembrie 2014, cu 37% mai mult fa de 2013. Pe Pilonul III, activele nete totale au atins 1,04 miliarde de lei (232 milioane de euro) în decembrie 2014, cu 28% mai mult fa de 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri