PNL cere legea insolventei personale, dupa tragedia de pe franc

PNL cere legea insolventei personale, dupa tragedia de pe franc

Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, a anuntat, luni, ca cere convocarea Parlamentului, in sesiune de urgenta, pentru adoptarea legii insolventei persoanei fizice. In opinia liberalilor, insolventa personala este ”singura reglementare” care poate ajuta, in contextul cresterii francului elvetian.

Liderul PNL a aratat ca legea insolventei persoanei fizice este singura reglementare care poate pune clientul aflat in incapacitatea de a-si achita ratele in pozitia de a nu fi executat silit si de a putea sa isi duca la capat contractul incheiat cu banca, lucru benefic pentru ambele parti. ”PNL a sustinut aceasta lege de multa vreme, dar, din pacate, o majoritate parlamentara s-a opus. Legea insolventei persoanei fizice ofera clientului, care nu mai poate achita ratele, o solutie de reesalonare a ratelor si pozitia corecta de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obtine. Spre deosebire de alte reglementari propuse care nu actioneaza retroactiv, aceasta poate fi pusa in aplicare imediat. PNL cere convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru a adopta aceasta lege atat de necesara in contextul actual”, a anuntat Alina Gorghiu, conform Mediafax.

Victor Ponta sustine si el demersul PNL

Victor Ponta sustine si el demersul PNL

Liderul PSD, premierul Victor Ponta anunta ca va sustine demersul PNL de convocare in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanei fizice, in contextul cresterii francului elvetian, aratand ca se bucura ca formatiunea liberala "vine cu o pozitie rationala". "Ma bucur ca PNL vine cu o pozitie rationala (dupa aberatiile populiste gen Predoiu) ! Voi sustine demersul!", scrie Ponta pe Twitter, conform Mediafax.

Elena Udrea vrea un pact privind creditele neperformante

Elena Udrea vrea un pact privind creditele neperformante

PMP ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa cheme in aceasta saptamana la Cotroceni partidele politice, pentru a decide un pact privind situatia creditelor neperformante din Romania, a declarat, luni, presedintele formatiunii, Elena Udrea. "Ii cerem domnului presedinte Klaus Iohannis sa cheme la Cotroceni partidele politice, inclusiv PMP in saptamana aceasta pentru a decide un pact care sa se refere la situatia creditelor neperformante din Romania. Creditele neperformante nu sunt doar din cauza fluctuatiei de curs valutar", a precizat Elena Udrea, intr-o conferinta de presa, dupa sedinta Consiliului National al partidului.

Ea a aratat ca partidele politice trebuie sa fie consultate la Cotroceni si trebuie realizat un pact pentru a gasi solutii de rezolvare a acestei probleme, aratand ca cifrele arata ca sunt 6 miliarde de euro intarzieri la plata creditelor, ceea ce poate reprezenta "o bomba sociala si economica".

Victor Ponta, despre criza francilor: Sa nu vindem iluzii!

Victor Ponta, despre criza francilor: Sa nu vindem iluzii!

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu exista o solutie a unui partid in privinta crizei francilor elvetieni si nu tine de un Guvern, el facand apel la ”a nu vinde iluzii si la a nu crea asteptari nerealiste”. ”Nu exista o solutie a unui partid. Exista doar posibilitatea, in discutiile cu BNR, cu bancile private, cu grupurile parlamentare, sa vedem ce masuri legislative se pot adopta. Vreau sa fac un apel: E vorba de 75.000 de persoane. Cu siguranta, daca se poate face ceva pentru sprijinul acestora, s-a discutat, domnul Valcov cu BNR, mai multe posibilitati. Insa vreau, si eu imi asum acest lucru, vreau sa nu vindem iluzii, vreau sa nu cream asteptari nerealiste”, a spus Ponta, conform Mediafax.

El a precizat ca punctul de vedere exprimat de prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu este unul extrem de demagogic si care nu se poate aplica intr-o societate democratica. ”Ideea e sa avem discuti, sa vedem ce in ce masura putem sprijini, cand apar crize financiare. Nu e ceva care tine de un partid, de un Guvern. E vorba despre economie de piata, despre diverse institutii publice si private care au responsabilitati. Spre deosebire de cei care vor sa castige capital politic prin demagogie, eu cred ca asemenea masuri nu se pot face decat dupa ce discuti si ai opinia specialistilor ca sunt fezabile”, a mai spus Ponta.

Si Polonia vrea sa ii sprijine pe cei care au credite ipotecare in franci elevetieni

Si Polonia vrea sa ii sprijine pe cei care au credite ipotecare in franci elevetieni

Guvernul din Polonia ar putea sa ii sprijine pe cei care care au credite ipotecare in franci elvetieni, in conditiile in care cursul de schimb valutar se va mentine la peste 4 zloti pentru un franc, a declarat vicepremierul polonez Janusz Piechocinski, transmite Reuters. "Daca francul va ramane la nivelul actual pentru multa vreme, atunci va trebui sa ne gandim la un plan de sprijin", a declarat Piechocinski.

In acelasi sens, unul dintre membrii conducerii bancii centrale a Poloniei, Jacek Bartkiewicz, a apreciat ca francul se va mentine la peste 4 zloti pe termen lung si ca statul ar trebui sa sprijine persoanele care au credite ipotecare in franci si zloti si ale caror rate lunare depasesc 40% din salariu. Ministrul Finantelor, Mateusz Szczurek, a convocat pentru marti conducatorii bancii centrale si ai bancilor comerciale din Polonia pentru o discutie pe tema cursului valutar.

Moneda elvetiana s-a apreciat joia trecuta cu aproximativ 20% fata de zlot, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de 1,2 euro/franc, potrivit Bloomberg. Cu o zi inainte de anuntul bancii centrale elvetiene, un franc era cotat la 3,6 zloti.

Sursa foto: franc elvetian, Shutterstock