Autoritatea de Supraveghere Financiara va efectua, dupa modificarea normei RCA, controale la asiguratori pentru a verifica modul de calcul al tarifelor la politele pentru tineri si va aplica sanctiuni daca va identifica abuzuri din partea acestora, a declarat vicepresedintele ASF Mircea Ursache.

"ASF nu a gresit cand a adoptat vechea norma RCA. Prin obligativitatea ca pretul politelor RCA sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare, s-a generat o presiune pe pret, care a crescut. Pe de alta parte, sesizarile privind pretul tarifelor RCA pe segmentul tinerilor erau atat de mari incat am fost nevoiti sa acceptam modificarea normei RCA, pe o perioada de timp in opinia mea", a afirmat Ursache, citat de Mediafax.

Autoritatea de Supraveghere Financoara (ASF) a anuntat, la 15 ianuarie, ca a eliminat din legislatie obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima pentru politele RCA astfel incat sa acopere toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor, decizie care ar putea avea ca efect reducerea pretului asigurarii. "Consiliul ASF a hotarat modificarea Normei 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor", arata atunci ASF, intr-un comunicat.

Totodata, tarifele de prima nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni, fata de 12 luni anterior, cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri. Amendamentele aduse Normei ASF 23/2014 privind RCA vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

"Trebuie sa controlam si sa vedem cum se calculeaza de catre asiguratori tariful RCA in cazul tinerilor, pentru a vedea daca nu au loc abuzuri. Vom aplica sanctiuni daca in urma controalelor vom identifica abuzuri", a mai spus Ursache. Conform angajamentelor asumate fata de Parlamentul, ASF va prezenta pana la sfarsitul lunii februarie a acestui an concluziile analizei pe care o efectueaza pe segmentul politelor RCA, precum si solutiile pe care le considera adecvate, se mai spune in comunicat.

Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a solicitat conducerii ASF sa reanalizeze si sa regandeasca sistemul de asigurari RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru ca majoritatea acestora nu-si permit sa plateasca tarife de peste 2.000 lei.

"Actuala realitate este una care ii pune pe tineri in dificultatea de a plati niste polite RCA care pot ajunge sa fie chiar mai scumpe decat masina pe care o conduc. Trebuie identificata o solutie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins ca marea parte a acestora nu isi vor putea permite sa plateasca un RCA de peste 2.000 de lei. Am incredere ca speta va fi reanalizata de catre ASF, astfel incat sa venim in sprijinul tinerilor si nu impotriva lor", a declarat ministrul Finantelor, intr-un comunicat de presa.

La randul sau, premierul Victor Ponta a afirmat ca preturile actuale la sistemul de asigurari RCA sunt excesive pentru puterea financiara de care dispun tinerii, iar o masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita, precizand ca sprijina cererea ministrului Valcov de reanalizare a sistemului.
"Sprijin initiativa ministrului Darius Valcov de a cere ASF reanalizarea sistemului RCA pentru a veni in sprijinul tinerilor! Preturile actuale sunt excesive pentru puterea financiara de care dispun acestia, tinand cont ca multi dintre ei sunt studenti sau la inceput de cariera. O masina nu ar trebui sa fie considerata un lux pe care doar unii sa si-l permita!", a scris Ponta pe Facebook.

In decembrie 2014, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat la comisia pentru buget din Camera Deputatilor ca va reanaliza pana in februarie situatia politelor RCA pentru tineri, pentru a vedea de ce sunt atat de mari. El a aratat ca in anul 2015 va fi o monitorizare permanenta a acestei probleme, aratand ca va trebui sa se defineasca notiunea de tineret.

"Toti au standarde diferite si vrem sa uniformizam si vrem sa punem o presiune si sa eliminam excesele si tratamentele diferentiale. Vrem sa tratam problema tinerilor ca fiind una speciala si noi ne propunem o analiza la nivelul societatilor de asigurari, va fi in trimestrul I anul viitor, cand incep sa ne notifice cu pretul si o sa ne uitam eventual la o standardizare sau la o modulare la nivelul societatilor de asigurari a acestor preturi", afirma Negritoiu.

La inceputul acestui an, societatea ABC Asigurari s-a retras de pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto (RCA), decizia fiind motivata de lipsa perspectivelor realizarii de profit din subscrierea riscurilor asociate politelor de acest tip. "Conditiile socio-economice concrete in care se desfasoara activitatea pe RCA, scaderea puterii de cumparare, cresterea preturilor reparatiilor, cresterea accelerata si lipsa de predictibilitate a despagubirilor pentru vatamari corporale si deces, inasprirea conditiilor de reasigurare pentru produsul RCA sunt factori reali care arata ca acest produs nu poate fi considerat dezirabil pe viitor", se spunea intr-un comunicat transmis de ABC Asigurari.

Pe segmentul politelor RCA activeaza zece companii, si anume Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig si Uniqa. Subscrierile din polite RCA au crescut cu 11% in primele noua luni ale anului trecut, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, si al numarului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane, potrivit ASF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri