Deputatii din Comisia Buget-Finante vor analiza miercuri prevederile Electoratei, impreuna cu reprezentanti ai BNR, vizand extinderea aplicarii programului pentru clientii cu creditele in franci elvetieni, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu.

"O sa fie maine (miercuri) intalnirea din Comisia Buget-Finante din Camera Deputatilor, unde se afla in prezent Ordonanta 46 («Electorata») in procedura de aprobare prin lege, unde se vor discuta si eventuale modificari care sa vizeze extinderea aplicarii acestui tip de restructurare si pentru situatiile aparute in prezent, generate de cresterea cursului francului. Comisia parlamentara a facut invitatiile, vedem maine cine va participa la discutii", a afirmat Manolescu dupa o conferinta a PwC Romania.

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a declarat pentru Mediafax ca nu s-a stabilit inca cine va participa din partea bancii centrale la dezbaterile de miercuri din Comisie.

"Inca nu s-a stabilit nimic, deocamdata nu stim cine va participa de la Banca Nationala", a spus Suciu. Manolescu a aratat ca, pe parcursul analizei de miercuri, urmeaza sa se stabileasca ce tipuri de modificari trebuie facute, insa a specificat ca in practica fiecare banca a venit cu solutii si se asteapta pe viitor sa mai apara si alte variante.

Deocamdata, doar doua banci au anuntat solutii temporare pentru clientii cu creditele in CHF. Astfel, OTP Bank va reduce, pentru trei luni, marja bancii la creditele in CHF cu 1,5%, iar Volksbank a "inghetat" cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, tot pentru o perioada de trei luni, pana la 17 aprilie.

Potrivit lui Manolescu, motivele exacte pentru care clientii bancari nu au beneficiat inca de restructurari ale creditelor in cadrul Electoratei vor fi dezbatute miercuri in cadrul discutiei din Comisie. El a precizat ca nu a participat pana in prezent la discutii separate cu bancile comerciale, asa cum anuntase vineri seara ministrul Finantelor, Darius Valcov.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, 75.412 persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci.

Valcov afirma vineri seara, dupa intalnirea cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca o solutie pentru persoanele care au credite in franci ar fi extinderea prevederilor ordonantei din 2014 privind restructurarea imprumuturilor, denumita atunci "Electorata", act normativ care nu a atras pana acum interesul bancilor si al debitorilor. Guvernul a aprobat in vara anului trecut o ordonanta de urgenta pentru restructurarea creditelor care acorda persoanelor fizice o reducere fiscala daca acestea beneficiaza de scaderea dobanzii de catre banca cu pana la 35% pentru o perioada de doi ani.

Una dintre conditii este ca venitul persoanelor care solicita restructurarea sa nu depaseasca 2.200 lei brut pe luna. Deducerea fiscala din venitul lunar impozabil a fost stabilita la 900 de lei si se aplica dupa perioada de doi ani de restructurare a creditului.

Ordonanta s-a dovedit insa neatractiva atat pentru banci, cat si pentru clienti, astfel ca, potrivit unor surse din sistemul bancar, pana la inceputul acestui an nu au fost inregistrate restructurari de credite pe baza actului normativ. Prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul a cerut saptamana trecuta audierea conducerii BNR in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, pentru a identifica solutii pentru a-i proteja pe cei care au credite in franci elvetieni.

"PNL considera ca trebuie agreat cat mai repede un mecanism de sprijin pentru cei afectati de calamitatile financiare, similar cu cele existente in agricultura", a spus Paul. Cursul francului elvetian anuntat de Banca Nationala a Romaniei a scazut marti cu 0,8%, la 4,4354 lei, dupa ce a inregistrat recorduri succesive in ultimele trei sedinte.

Cursul anuntat marti de BNR pentru francul elvetian este cu 18,5% peste valoarea inregistrata miercuri, cu o zi inainte ca banca centrala a Elvetiei sa renunte la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternica a monedei elvetiene. Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elvetiei in 2011, cand francul era aproape la paritate fata de euro, la fel ca in prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri