Reglementarea insolventei persoanelor fizice trebuie facuta cu un studiu de impact, fara presiune de timp, pentru mentinerea disciplinei de plata si "evitarea hazardului" in randul debitorilor, spus miercuri, la Comisia juridica a Camerei, reprezentantii ARB si Bancii Nationale.

Legea insolventei persoanelor fizice trebuie sa instituie un echilibru intre debitori si creditori, "pentru mentinerea disciplinei de plata si pentru evitarea hazardului in randul debitorilor", a afirmat Florin Danescu, presedintele executiv al ARB, potrivit Mediafax.

"ARB propune initiatorilor analiza modificarilor si completarilor aduse de comunitatea bancara initiativelor legislativelor privind insolventei persoanelor fizice, pentru mentinerea disciplinei de plata si pentru evitarea hazardului in randul debitorilor. Comunitatea bancara intelege foarte ferm ca practica din UE si efectele crizei economice mondiale, urmate si de evolutia cursului de schimb conduc la spre implementarea unei legi a insolventei persoanei fizice si in Romania. ARB sustine ca forma legii insolventei persoanei fizice sa instituie un echilibru intre debitori si creditori si aplicarea legii sa fie atent supravegheata si eventualele excese sa fie sanctionate", a spus Florin Danescu.

El a avertizat ca impactul unei reglementari privind insolventa persoanei fizice, fara a tine cont de opinia comunitatii bancare, va afecta indicatorii de prudenta bancara. "Impactul unei reglementari fara a tine cont si de pozitia comunitatii bancare consta in afectarea indicatorilor de prudenta bancara si reducerea creditarii persoanelor fizice. Reglementarea insolventei persoanelor fizice trebuie insotita de un studiu de impact riguros, care sa arate impactul global pe care il produce, avand in vedere ca se adreseaza tuturor categoriilor de creditori ai persoanelor fizice. O eventuala modificare legislativa trebuie sa aiba la baza un porces temeinic care sa aiba la baza o cercetare riguroasa si aportul tuturor institutiilor implicate, sa nu fie influentata de presiune de timp", a adaugat Florin Danescu.

Hazard moral si abuzuri din partea debitorilor?

Alexandru Paunescu, director in Directia Juridica a BNR a spus ca un astfel de act normativ trebuie sa asigure in primul rand o stabilitate financiara prin disciplina de plata. "Trebuie sa ne asiguram ca se evita hazardul moral si abuzuri din partea debitorilor, in vederea debitarii subminarii disciplinei de plata. Fac o propunere de constituirea unei comisii formata din reprezentantii tuturor partilor implicate sau prin emiterea unei noi propuneri de act normativ, fara graba, fara presiunea rezolvarii chestiunii doar a reconversiei din valuta in lei, pentru ca nu doar aceasta este targhetata atunci cand vorbim de insolventa persoanei fizice", a spus oficialul BNR.

Alexandru Paunescu si-a exprimat rezerva ca un astfel de act normativ, care sa satisfaca toate partile, ar putea fi adoptat intr-un timp foarte scurt. "Inteleg ca se doreste adoptarea acestui act normativ in sesiune extraordinara, saptamana viitoare, mi-as exprima rezerva ca s-ar putea ajunge la un act normativ care sa satisfaca toate partile intr-un timp foarte scurt, in lipsa unui studiu impact", a spus Paunescu.
Comisia juridica s-a reunit, miercuri, pentru a discuta pe tema insolventei persoanei fizice. La discutii au fost prezenti si reprezentanti ai institutiilor implicate.

Comisia a decis sa constituie o subcomisie care sa lucreze pana luni la forma unui proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice, impreuna cu reprezentanti ai institutiilor interesate - CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC - iar apoi membrii comisiei sa inceapa dezbaterea pe aceasta forma.

Membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe care proiect de lege, din cele 4 aflate la comisie, sa lucreze si sa adauge amendamente din celelalte, reprezentantii PNL sustinand ca trebuie sa se inceapa cu proiectul PNL din 2010, in timp ce PSD sustine proiectul din 2014 al deputatului PSD Ana Birchall. Biroul Permanent a decis, marti, convocarea comisiei juridice pentru insolventa persoanei fizice, la solicitarea PNL pentru o sesiune extraordinara a Parlamentului pe aceasta tema.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri