Fiecare banca are obligatia sa gaseasca solutii pentru clientii sai cu credite in franci, dar trebuie sa acorde atentie si deponentilor, intrucat costurile inutile pentru sustinerea debitorilor in franci elvetieni ar avea ca efecte dobanzi mai mici la depozite sau credite mai scumpe, afirma Steven van Groningen.

"Fiecare banca are obligatia pentru a gasi solutii pentru clientii sai. Trebuie sa ne gandim si cine plateste costurile la sfarsitul zilei. Deponentii merita si ei atentie, sunt cei care platesc. Sa nu cream costuri inutile, care se vor transfera, mai devreme sau mai tarziu, sau in dobanzi mai mici pentru deponenti sau intr-un credit mai scump pentru cei care chiar platesc", a declarat Steven van Groningen, presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) si presedinte al Raiffeisen Bank, in fata Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor, la o dezbatere pe tema creditelor in franci elvetieni, noteaza Mediafax.

El a punctat ca persoanele care au contractat imprumuturi in franci au obtinut o suma mai mare decat in cazul creditelor in alte valute sau in moneda nationala si au cumparat un apartament mai mare. "De ce acela care a luat un apartament mai mare trebuie ajutat?! (...) Daca imi permiteti, fac o speculatie: Cate persoane nu au facut conversie cand au avut posibilitatea crezand ca va veni un fel de decizie sa faca conversie la curs istoric? Lucru care nu s-a intamplat in nicio tara, nici in Ungaria", spune presedintele CPBR.

El a precizat ca este de acord cu principiul de conversie a creditului, metoda pe care bancile deja o aplica, dar la cursul din momentul respectiv. In cazul Raiffeisen, sub 10% dintre clienti au mers la banca pentru a converti creditul in lei. "Daca o banca ar vinde credite la un discount cu 10% vorbim de cei cu credite unde nu mai exista niciun fel de speranta de recuperare a datoriilor", a raspuns van Groningen unei acuzatii potrivit careia bancile isi permit sa isi asume niste reduceri de costuri pentru aceste credite daca isi permit sa le si vanda cu discounturi substantiale.

Presedintele patronatului bancar spune ca institutiile de credit recomanda uneori clientilor ajunsi in situatia de executare silita sa incerce sa vanda singuri imobilul pe piata libera decat sa-l scoata banca la vanzare prin licitatie. "Nu e nicio banca care sa puna problema profitabilitatii la creditele in franci elvetieni, ci de reducere a pierderii. Daca vorbim de luarea unei masuri pentru aceste situatii, inseamna aplicarea si pentru creditele performante, pentru cei care si-au luat a doua, a treia casa. Daca vreti sa le dati un cadou, un discount de 20%, aceasta este o decizie politica", le-a spus van Groningen parlamentarilor.

Cursul pentru franc anuntat de BNR a crescut miercuri cu 1,6% si a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc. Francul s-a apreciat puternic incepand de joia trecuta, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul de miercuri, francul a crescut cu 20,4% in raport cu leul. Consiliul Patronatelor Bancare din Romania a fost infiintat anul trecut si reprezinta interesele Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, BRD - Groupe Societe Generale, BCR, ING Bank si Volksbank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri