Daca in 2013, FATA Asigurari a inchis anul cu o rata a daunei de 110% pe linia asigurarilor culturilor agricole, in 2014 se estimeaza o apropiere a acestui indicator de pragul de 140%, principalul motiv fiind evenimentele atmosferice extrem de severe, conform lui Bogdan Pirvu, directorul general al companiei.

Wall-Street.ro: Ati declarat recent pentru 1asig.ro ca ati inchis 2013 cu o rata a daunei de 110% pe linia asigurarilor culturilor agricole, iar in 2014 se estimeaza o apropiere a acestui indicator de pragul de 150%. Detaliati va rog in cateva randuri care sunt factorii (economici, climatici s.a.m.d.) care au generat aceasta situatie, indiferent daca este pozitiva sau negativa?

Bogdan Pirvu: Deocamdata, in Romania, se asigura doar riscuri legate de evenimente meteorologice pentru culturile agricole. Prin urmare, despagubirile nu sunt influentate direct de factorii economici, politici sau de alta natura. Rata daunei pentru 2014 este de 140%, cu toate ca FATA Asigurari a crescut usor cotatiile de prima fata de 2013. Motivul care dusese la aceste majorari de prima fusese o rata a daunei de 110% inregistrata in anul precedent.

Se pare ca violenta, frecventa si raspandirea evenimentelor meteo deosebite se accentueaza de la an la an. De subliniat este si faptul ca in Romania agricultura este covarsitor dependenta de conditiile meteorologice, care in ultimii ani au devenit extrem de dificile. Evenimentele meteo se produc acum mult mai des si mai violent ca acum 10 ani, de exemplu.

Anii 2013 si 2014 ar trebui sa insemne pentru toti asiguratorii niste lectii dure privind modalitatea de vanzare a asigurarilor.

In mod evident, dupa doi ani dificili din punct de vedere al daunalitatii asigurarilor de culturi, am fost nevoiti sa majoram cotatiile de prima pentru zonele cele mai afectate si am fixat limite corecte ale productiilor medii asigurabile. De asemenea, prin analiza multor date, studii, dar si prin consultari cu toti actorii implicati in piata agricola (Ministerul Agriculturii, ANMH, institutii de cercetare agricola, specialisti, reprezentanti ai ONG-urilor etc.) am estimat si ajustat devizele tehnologice pentru fiecare tip de cultura agricola. Consider ca avem cele mai corecte instrumente de stabilire a sumelor asigurate, precum si cele mai eficiente metode de constatare a daunelor si de plata a despagubirilor, pe aceasta linie de business.

Wall-Street.ro: La ce valoarea s-au ridicat subscrierile Fata Asigurari (per total si defalcat pe asigurari agricole) in 2013, 2014 si ce estimari aveti pentru 2015?

Bogdan Pirvu: FATA Asigurari are un portofoliu stabil de clienti, care aduce subscrieri constante de cca. 5 – 6 mil. Euro/an (asigurari pentru culturi si animale). Nu asteptam schimbari spectaculoase pentru 2015, mai ales pentru ca am fost nevoiti sa majoram usor tarifele de prima dupa 2 ani in care am inregistrat rezultate negative pentru asigurarile agricole, cauzate de o rata a daunei in crestere.

Au fost cazuri anul trecut in care expertii nostri de dauna au facut cale intoarsa la acelasi asigurat, deoarece in drumul lor au vazut cum o noua furtuna se abate asupra fermelor carora tocmai le facusera evaluarea unei daune.

Pe de alta parte, FATA si-a construit deja imaginea unui asigurator care isi indeplineste toate obligatiile din asigurari in mod corect si in termen, asiguratii nostri fiind in fapt mai mult parteneri decat clienti in sensul pur al cuvantului. Ne dorim un an 2015 mai echilibrat si mai asezat in privinta concurentei acerbe pe aceasta linie de business, care la sfarsit trebuie privita si din punct de vedere al rentabilitatii pe produs, de catre toti competitorii.

Wall-Street.ro: Care au fost regiunile din Romania cele mai afectate in 2014. Exista o recurenta? La ce nivel se situeaza gradul de penetrare a asigurarilor agricole?

Bogdan Pirvu: Conform „traditiei”, asa cum ne-am asteptat, sudul Romaniei a fost cel mai afectat in 2014, dar am avut si surpriza unor evenimente similare chiar si pe zona Banatului. Evenimentele s-au produs de regula concomitent (grindina a fost insotita de furtuni si vijelii), dar si cu repetare la un interval foarte scurt de timp.

Pericolul cel mai mare in 2015 este ca asiguratorii sa isi bazeze cotatiile de asigurari pe criterii comerciale si nu pe cele actuariale.

Au fost cazuri anul acesta in care expertii nostri de dauna au facut cale intoarsa la acelasi asigurat deoarece in drumul lor au vazut cum o noua furtuna se abate asupra fermelor carora tocmai le facusera evaluarea unei daune. Trebuie totusi sa mentionez ca am avut si cateva zone care din punct de vedere climateric s-au incadrat in cadrul meteo istoric, cum ar fi zona de nord (de la Bihor si Satu Mare pana la Suceava si Botosani). In fiecare an analizam cu atentie atat datele istorice INMH/ANM si le ajustam cu observatiile proprii.

Wall-Street.ro: Cum vedeti anul agricol 2015 si care sunt cei mai importanti factori de pericol in opinia dumneavoastra?

Bogdan Pirvu: Anii 2013 si 2014 ar trebui sa insemne pentru toti asiguratorii niste lectii dure privind modalitatea de vanzare a asigurarilor, servisarea clientilor si plata daunelor. Ca orice alta afacere, asigurarile agricole nu pot sa mearga permanent in pierdere, in goana dupa cash-flow sau cota de piata deoarece efectele pe termen mediu si lung pot fi dezastruoase pentru asiguratori. In afara unei pierderi evidente si imediate pe aceasta linie de asigurari, dar si din intreg profitul companiei, efectele pot consta de exemplu chiar si in cresterea pretului de reasigurare, ceea ce poate afecta intreaga piata romaneasca de asigurari si, in final, chiar pe asigurati.

Cred ca acesta este pericolul cel mai mare pentru anul 2015: ca asiguratorii sa isi bazeze cotatiile de asigurari pe criterii comerciale si nu pe cele actuariale, asa cum este firesc pentru orice alt produs de asigurare. Un alt risc major l-ar putea constitui chiar inchiderea sau renuntarea la aceasta linie de asigurari, daca dupa toate incercarile se constata ca nu poate fi rentabilizata.

Sursa foto: Media XPRIMM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri