Leul s-a intarit luni fata de euro si a coborat sub 4,48 lei/euro in piata interbancara, in timp ce francul si dolarul s-au depreciat pe pietele internationale in raport cu moneda europeana, rezultand cotatii de 4,44 lei/franc si 3,97 lei/dolar, mai mici decat cele anuntate de BNR la mijlocul zilei.

In jurul orei 16:30, euro se tranzactiona la 4,4746 lei, in scadere de la 4,4830 lei in tranzactiile perfectate pe finalul sedintei de vineri. La aceeasi ora, francul elvetian inregistra o scadere de 2,1% in raport cu euro, la 0,993 euro/franc, nivel care indica un curs de 4,4433 lei/franc, scrie Mediafax.

Totodata, dolarul s-a depreciat cu 0,5% in raport cu moneda europeana, la 0,8881 euro, in contextul unei reveniri usoare a euro dupa ce a scazut anterior la minimul a 11 ani. La aceasta cotatie, cursul calculat in raport cu moneda nationala se situeaza la 3,9739 lei/dolar. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni, o referinta de 4,484 lei/franc si de 3,9888 lei/dolar, ambele in scadere dupa cotatiile record inregistrate vineri, iar paritatea pentru euro este de 4,4800 lei. In ultimele doua sedinte, cursul anuntat de BNR pentru franc a fost mai ridicat decat cel pentru euro, in contextul cotarii monedei elvetiene la peste 1 euro pe pietele externe.

"Volumele au fost destul de bune. In piata nu este teama din cauza alegerilor din Grecia. A fost un mix de jucatori straini si locali atat la cumparare, cat si la vanzare, iar trendul este clar de apreciere de leu. Moneda nationala s-ar putea intari in continuare, iar primul prag pe care l-ar avea de depasit ar fi 4,47 lei/euro", a declarat dealerul unei banci. Volumele din piata interbancara locala au fost ridicate, cu aproximativ 30% peste media zilnica de anul trecut. Tranzactiile au avut loc intre un curs maxim de 4,4905 lei/euro inregistrat in cursul diminetii, si un minim de 4,4720 lei/euro, atins pe final de sedinta.

Cursul pentru francul elvetian anuntat luni de BNR a scazut cu 2,1%, de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,484 lei/franc, in urma deprecierii cu 1,2% a monedei elvetiene la momentul anuntului BNR, coroborata cu un curs mai favorabil al leului in raport cu euro. Referinta francului a inregistrat recorduri succesive in aproape toate sedintele incepand de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro. Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs de 3,9888 lei/euro, in scadere cu 0,92 bani comparativ cu maximul istoric de 3,998 lei/dolar inregistrat vineri.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Referinta euro a coborat de la 4,4935 lei/euro vineri la 4,4800 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost atins in urma cu aproape doi ani si jumatate, la 4,6481 lei/euro. Pietele financiare au reevaluat luni impactul castigarii alegerilor legislative din Grecia de catre partidul radical de stanga Syriza, iar euro a recuperat terenul pierdut pe pietele internationale dupa ce initial a scazut.

Increderea din sectorul financiar este sustinua de programul masiv de achizitie de obligatiuni anuntat de Banca Centrala Europeana.
BCE a anuntat joi ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era asteptata de pietele financiare.

Partidul radical de stanga Syriza, care a castigat alegerile parlamentare de duminica din Grecia, si formatiunea de dreapta Grecii Independenti au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna impreuna. Syriza a obtinut 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului, avand nevoie doar de doua pentru a detine majoritatea. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 0,24% - 0,67% pe an, de la 0,09% - 0,48%, pe an vineri.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,24% - 0,74% pe an, comparativ cu la 0,24% - 0,73% pe an la sfarsitul saptamanii trecute. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,57% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri