Conform celui de-al 4-lea studiu "Barometrul de Risc" publicat de Allianz in luna ianuarie 2015, companiile au de infruntat noi provocari, datorate unei amplificari a scenariilor de risc, intr-un mediu de afaceri din ce in ce mai interconectat.

In plus, riscurile industriale traditionale, asa cum este cazul intreruperii afacerilor si a lanturilor de aprovizionare (46% dintre raspunsuri), catastrofelor naturale (30%) si incendiilor si exploziilor (27%), continua sa preocupe expertii de risc, situandu-se pe primele pozitii in topul riscurilor. Riscurile cibernetice (17%) si riscurile politice (11%) sunt categoriile de risc cu cele mai importante modificari din punctul de vedere al pozitionarii in top. Cercetarea a fost realizata in randul a 500 de manageri de risc si experti in asigurari corporate din 47 de tari.

Intreruperea afacerilor si a lanturilor de aprovizionare, catastrofele naturale, incendiile si exploziile se situeaza in topul riscurilor ce ameninta companiile in anul 2015.

Companiile au de infruntat noi provocari, datorate unei amplificari a scenariilor de risc, intr-un mediu de afaceri din ce in ce mai interconectat, conform celui de-al patrulea studiu Barometrul de Risc publicat de grupul Allianz in luna ianuarie a anului curent. In plus, riscurile industriale traditionale, asa cum este cazul intreruperii afacerilor si a lanturilor de aprovizionare (46% dintre raspunsuri), catastrofelor naturale (30%) si incendiilor si exploziilor (27%), continua sa preocupe expertii de risc, situandu-se pe primele pozitii in topul riscurilor. Riscurile cibernetice (17%) si riscurile politice (11%) sunt categoriile de risc cu cele mai importante modificari din punctul de vedere al pozitionarii in top. Cercetarea a fost realizata in randul a 500 de manageri de risc si experti in asigurari corporate din 47 de tari.

Riscurile pentru care companiile sunt cel mai putin pregatite sunt riscurile cibernetice. Pierderea reputatiei si intreruperea afacerilor sunt principalele probleme ce pot cauza pierderi dupa un incident de securitate IT.

“Interdependenta in crestere a numeroase industrii si procese, implica o expunere a companiilor la un numar din ce in ce mai mare de scenarii de risc. Efectele negative se pot multiplica rapid. Un risc poate duce la producerea altor cateva riscuri. Catastrofele naturale sau atacurile cibernetice pot cauza intreruperea afacerilor pentru sectoare intregi, sau pentru infrastructuri critice, nu doar pentru o companie” explica Chris Fischer Hirs, CEO al Allianz Global Corporate & Specialty SE (AGCS), divizia din cadrul Allianz specializata in riscuri speciale si corporate. “Managementul riscului trebuie sa reflecte aceasta noua realitate. Identificarea din timp a impactului interconectivitatii poate atenua sau preveni pierderile ce ar putea sa apara. De asemenea, este esential sa crestem colaborarea inter-functionala in cadrul companiilor, pentru a aborda riscurile moderne”.

Constrangerile bugetare afecteaza protectia impotriva riscurilor cibernetice

Riscul producerii infractiunilor cibernetice si aparitiei vulnerabilitatilor IT continua sa urce in topul Barometrului de Risc, pozitionandu-se la nivel global pentru prima data intre primele 5 riscuri ce ameninta afacerile (in anul 2014 riscurile cibernetice ocupau pozitia a opta, iar in anul 2013 se situau pe locul 15). In Germania, Marea Britanie si SUA, riscurile cibernetice se pozitioneaza in top 3 riscuri ce ameninta afacerile. Pierderea reputatiei si intreruperea afacerilor sunt considerate drept principala cauza a unor pierderi economice ca urmare a producerii unui incident IT.

Pe termen lung, companiile au de infruntat o dubla provocare, aceea de a gestiona impactul schimbarilor climaterice si al inovatiilor tehnologice.

Cu toate ca nivelul de constientizare privind riscurile cibernetice este in crestere, numeroase companii le subestimeaza inca impactul- aceasta este opinia a 73% dintre respondenti. Constrangerile bugetare reprezinta un alt motiv pentru care companiile nu sunt mai bine pregatite pentru combaterea riscurilor cibernetice.

Riscurile politice, in crestere

Riscurile politice/ miscarile sociale constituie o mai mare preocupare pentru afaceri, conform Barometrului de Risc 2015, ajungand pe pozitia a 9-a comparativ cu anul trecut. Acesta reprezinta a doua cauza importanta penrtu intreruperea lanturilor de aprovizionare (53%), dupa catastrofele naturale.

Cele mai severe implicatii ale intreruperii afacerilor

Pentru al treilea an la rand, intreruperea afacerilor si a lanturilor de aprovizionare este considerat a fi printre cele mai mare pericole de catre Barometrul de Risc, aproape jumatate dintre respondenti (46%, +3% de la un an la altul) clasificandu-l drept unul dintre cele trei cele mai importante riscuri pentru companii. Incendiul/ exploziile (43%) si catastrofele naturale (41%) sunt principalele cauze ce genereaza intreruperea afacerilor de care companiile se tem cel mai mult.

Tendintele inregistrate la nivelul diferitelor industrii

Impactul catastrofelor naturale (42%), asa cum este cazul cutremurelor, ramane unul dintre riscurile principale pentru sectorul Inginerie si Constructii. Intreruperea afacerilor (68%) continua sa fie principalul risc pentru producatori. Schimbarile legislative (33%) raman principalele preocupari pentru companiile de servicii financiare. Sectorul transporturilor maritime este preocupat de competitia intensificata (29%), in vreme ce furtul (47%) ingrijoreaza industria transporturilor.

O dubla provocare: schimbari climaterice si noi tehnologii

Schimbarile climaterice, catastrofele naturale si noile tehnologii - precum tiparul 3D sau nanotehnologia - domina agenda riscurilor pe termen lung. ”Companiile se pot astepta sa aiba de gestionat probleme datorate inovatiilor tehnologice, fiind in acelasi timp expuse impactul schimbarilor climaterice, ca risc latent care nu este sub controlul lor direct” explica Axel Theis, membru al board-ului Allianz SE. “Bunele practici individuale, impreuna cu colaborarea dintre companii, industrii si regiuni pot ajuta la atenuarea daunelor aduse mediului si pot contribui la cresterea sigurantei si a inovatiei intr-o lume mai sustenabila”.

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock/Om de afaceri si piese domino

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri