Radu Timis, Asociatia Romana a Carnii: M-as oferi sa acord inca 10 bonuri in plus. Statul ar putea avea un aliat in firmele private

Radu Timis, Asociatia Romana a Carnii: M-as oferi sa acord inca 10 bonuri in plus. Statul ar putea avea un aliat in firmele private

Introducerea Loteriei bonurilor fiscale este o masura salutata de Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, care considera ca "impactul va fi unul bun" daca "miza va fi marita". "Ca si companii private, atunci cand facem campanii publicitare trebuie sa oferim premii pe masura pentru a putea atrage consumatorii. Consider ca autoritatile ar trebui sa ridice miza in acest caz, sunt putine bonuri premiate, nu stiu cat de stimulati vor fi oamenii. Eu m-as oferi sa acord inca 10 bonuri in plus si statul ar putea avea un aliat in firmele private in acest sens. Miza trebuie sa fie mai mare", a declarat Radu Timis.

Din datele centralizate de catre Pro Agro, evaziunea fiscala pe lantul carnii depaseste in Romania 450 de milioane de euro anual.

Dragos Petrescu: Reducerea TVA la plata cu cardul, mai eficienta contra evaziunii decat Loteria bonurilor

Dragos Petrescu: Reducerea TVA la plata cu cardul, mai eficienta contra evaziunii decat Loteria bonurilor

"Cred ca este o initiativa foarte buna. Clientii trebuie incurajati sa exercite presiune asupra agentilor comerciali pentru a le oferi bonul fiscal. Dar este aceasta initiativa un proces de durata? Pentru ca mai dureaza pana cand romanii se vor educa sa ceara bon fiscal", spune Dragos Petrescu, proprietarul retelei City Grill, din care face parte si restaurantul Caru' cu Bere.

Antreprenorul roman a mai spus ca nu crede ca introducerea Loteriei bonurilor fiscale este cea mai buna metoda pentru combaterea evaziunii fiscale in Romania. "Nu pot spune ca este o reusita, pentru ca nu rezulta din datele pe care le am. Nu cred ca Loteria bonurilor fiscale va functiona la fel de bine ca alte metode, cum ar fi reducerea TVA la plata cu cardul, pe modelul din Coreea de Sud", a explicat Dragos Petrescu.

Dan Schwartz: Nu consumatorul trebuie sa rezolve problemele fiscale, ci ANAF-ul

Dan Schwartz: Nu consumatorul trebuie sa rezolve problemele fiscale, ci ANAF-ul

"In primul rand, va avea un efect asupra relatiei mediu de afaceri si consumator. Nu va exista nici o baza legala ca un consumator sa nu achite nota de plata pentru un produs sau serviciu- in masura in care legea nu va fi contestata", a declarat Dan Schwartz, managing partner al firmei de consultanta si audit RSM Scot.

Analistul a adaugat ca "poblema fiscala este una care se rezolva exclusiv intre ANAF si prestatorul de serviciu. Introducerea consumatorului in aceasta ecuatie va duce la conflicte in viata reala. In opinia mea, nu va exista un beneficiu pentru ANAF, consumator sau mediu de afaceri. Aceasta lege va pune ANAF intr-o pozitie de inferioritate. Nu consumatorul trebuie sa rezolve problemele fiscale, ci ANAF-ul".

Sorin Minea, Romalimenta: Premierea poate fi tentanta, insa inselatul statului poate fi si mai tentant

Sorin Minea, Romalimenta: Premierea poate fi tentanta, insa inselatul statului poate fi si mai tentant

La randul sau, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, sustine ca Loteria bonurilor fiscale reprezinta o propunere discutata cu 2-3 ani in urma. "Romania nu este prima tara in care se aplica o astfel de masura. Exista o speranta, insa nu este un sistem perfect si nu va elimina evaziunea. Premierea poate fi tentanta, insa inselatul statului poate fi si mai tentant", spune Minea.

In opinia sa, evaziunea poate fi redusa prin schimbarea sistemului de impozitare. "Evaziunea va fi eliminata prin pedeapsa. Solutia reala este sa se umble la impozitare. Cu cat impozitezi mai mult cu atat evaziunea creste. O alta solutie ar putea fi casele de marcat online, masura care ne este si noua la indemana, au facut-o si bulgarii, nu stiu de ce nu am putea sa o facem si noi", a adaugat Sorin Minea.

Lucia Morariu, ANAT: Masura va aduce impozit pe profit la buget

Lucia Morariu, ANAT: Masura va aduce impozit pe profit la buget

"Ne bucuram ca in sfarsit o masura propusa de ANAT pentru reducerea evaziunii fiscale a fost aprobata de Guvern. Personalul de servire va fi determinat sa emita nota de plata fiscalizata, sub sanctiunea de a nu primi banii de la client. Toate sumele astfel incasate vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce bugetului de stat TVA, impozit pe profit si alte taxe", declara Lucia Morariu, presedintele ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism).

ANAT se asteapta in continuare ca si celelalte masuri propuse in documentul respectiv, si anume introducerea in turism a sistemelor forfetare de impozitare, pe modelul impozitului minim garantat; recunoasterea incomingului ca activitate de export si, implicit, aplicarea cotei de TVA (scutit cu drept de deducere pentru toate activitatile desfasurate in favoarea turistilor nerezidenti in Romania de catre agentiile de turism licentiate si structurile de primire turistica clasificate de Autoritatea Nationala pentru Turism); aplicarea legii voucherelor de vacanta, masuri care au, de asemenea, ca efect reducerea evaziunii fiscale, sa fie cat de curand aprobate de Guvern.

ANAT a solicitat inca din 8 aprilie 2014, printr-o adresa care cuprindea masuri de redresare a turismului romanesc, semnata de presedintele ANAT si de presedintele FPTR, trimisa Ministerului Finantelor Publice si Departamentului pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, introducerea posibilitatii neplatii consumatiei in lipsa bonului fiscal in unitatile de alimentatie publica - ca un prim pas spre reducerea evaziunii fiscale in domeniu.