Omer Tetik, CEO al Banca Transilvania, sustine ca falimentul personal este o procedura care trebuie reglementata cu foarte mare responsabilitate, in contextul in care instantele de judecata sunt deja supraaglomerate cu procedurile de insolventa ale firmelor, iar populatia trebuie sa inteleaga foarte clar care sunt riscurile apelarii la o astfel de solutie.

"La acest moment, instantele de judecata cu greu fac fata gradului de incarcare cu procedurile de insolventa ale persoanelor juridice. Consideram ca mentinand actualele resurse umane in instantele de judecata din Romania, o legiferare a procedurii insolventei persoanei fizice nu ar fi benefica nici instantelor de judecata, nici persoanelor fizice si nici institutiilor financiare. Cred ca este necesara mai intai o analiza atenta a tututor efectelor generate, asa incat institutiile sa faca fata, la o adica, respectivului val", a declarat pentru wall-street.ro, Omer Tetik.

Ce planuri are Banca Transilvania pentru clientii Volksbank cu credite in franci

Directorul general al BT subliniaza faptul ca inca din timpul procesului de due diligence desfasurat la Volksbank au luat in considerare problema clientilor Volksbank care au credite in franci si care urmau sa devina clienti ai Banca Transilvania. "Atat in timpul etapei de due diligence, cat si dupa semnarea contractului de vanzare actiuni din decembrie 2014, ne-am gandit la solutii alternative viabile de coversie a creditelor in franci elvetieni ale clientilor Volksbank Romania. Pentru clientii care si-au achizitionat locuinta familiei printr-un credit rezonabil in CHF si care in prezent sunt cei mai afectati de variatia cursului de schimb CHF/EUR, vedem acest lucru ca un act de responsabilitate sociala din partea noastra, ca institutie bancara care a achizitionat Volksbank Romania, chiar daca acest lucru nu este o obligatie contractuala intre Banca Transilvania si Volksbank Romania", spune Omer Tetik.

Totusi, avand in vedere faptul ca in prezent tranzactia depinde de autorizarea unor institutii ale statului din Romania, prezentarea solutiilor catre acesti clienti va fi posibila peste cateva luni, odata cu integrarea Volksbank Romania in structura BT. De altfel, Consiliul Concurentei a anuntat miercuri ca BT poate interveni in activitatea Volksbank, inainte de a obtine autorizatia de preluare.

In ceea ce priveste abordarea clientilor Volksbank, Tetik precizeaza ca banca vrea sa mentina o relatie pe termen lung cu clientii Volksbank si de aceea BT va avea o abordare individuala pentru clientii care au achizitionat cu un credit in CHF de o valoare rezonabila o locuinta de familie si nu au contractat credite in CHF pentru achizitii semnificative de lux sau investitii speculative.

"Credem ca in cazul in care am avea o abordare comuna, principalii beneficiari nu vor fi cei care chiar au nevoie de ajutor sau cei care sunt amenintati cu executarea silita, ci tot cei care au contractat credite de valori mari. Insa si pentru acestia vom veni intr-o etapa ulterioara cu o alta oferta si cu un alt pachet de conversie, care sa fie adaptat situatiei si nevoilor acestora", a adaugat CEO-ul Banca Transilvania (foto).

Pentru implementarea proiectului de conversie este necesara si o aprobare a normelor interne din partea BNR-ului, iar reprezentantii BNR si-au aratat deja sustinerea publica pentru un astfel de proiect.

Care este cea mai buna solutie pe termen lung pentru a tempera impactul aprecierii agresive a CHF asupra debitorilor in franci?

"Nu am merge pe o solutie "tehnica" si nici nu am dori sa facem previziuni publice in acest sens. Insa, la nivel general vorbind, in Romania este nevoie tot mai mult de programe nationale de educatie financiar-bancara, asa incat mecanismele financare si riscurile aferente sa fie intelese mult mai bine. Ar fi un exercitiu de lunga durata, dar credem ca este o solutie corecta si ar putea chiar fi incurajata de catre stat si banci prin beneficii fiscale sau dobanzi preferentiale, pentru ca, asa cum stim cu totii, un client informat din punct de vedere finanicar bancar, inseamna un cost mai mic al riscului pentru banca", concluzioneaza Tetik.

Ce si-a propus Banca Transilvania dupa preluarea Volksbank

Banca Transilvania (BT) vrea sa ajunga la o cota de peste 13% pana la finalizarea tranzactiei de preluare a Volksbank, in T2 2015, insa obiectivul managementului este de a atinge o cota de 15% pana la finalul lui 2015. “Dupa primele 9 luni din anul acesta Banca Transilvania are o cota de 9,7% in timp ce Volksbank avea 3,5%. Pana la incheierea tranzactiei speram sa depasim 13% cota de piata. Este o cifra interesanta dar nu vrem sa ramanem aici”, a declarat Omer Tetik, cu ocazia anuntului de preluare.

BT se va apropia astfel foarte mult de a doua clasa din piata de bancara romaneasca, BRD, care in prezent are o cota de circa 13%. Obiectivul managementului Banca Transilvania este insa sa ajunga la o cota de piata de 15%. Oficialii bancii au estimat ca pana in a doua jumatate a anului 2015 vor incepe procesul de integrare al activelor Volksbank. BT a incheiat primele 9 luni din 2014 cu active de 7,7 mld. euro, in vreme ce Volksbank a avut active de 2,9 mld. euro.

De asemenea, Banca Transilvania va prelua cei 190.000 de clienti si cei 1.300 de angajati Volksbank. In ceea ce priveste integrarea angajatilor Volksbank, managementul Banca Transilvania spera sa fie o integrare totala, iar in ceea ce priveste numarul de untitati, va fi facuta o selectie urmand sa fie inchise locatiile ce sunt amplasate la o distanta foarte apropiata.

Sursa foto: franci elvetieni, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri