Numarul insolventelor nou deschise anul trecut a scazut cu 28%, la 21.800 de cazuri, potrivit estimarilor Coface, o pondere 95% din contractie se datoreaza scaderii numarului firmelor insolvente cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, cu aproximativ 80% dintre acestea realizand practic o cifra de afaceri sub 100.000 euro.

In acelasi timp, scaderea numarului de insolvente este datorata si unui efect de baza semnificativ (prin comparatie cu un record istoric inregistrat in anul 2013), iar numarul procedurilor de insolventa deschise in anul 2014 este cu 11% peste tendinta pe termen lung (media pe ultimii zece ani fiind de 18.180 insolvente). Mai mult decat atat, Romania inregistreaza in continuare o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste sase ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, cu 66 de insolvente la 1.000 de firme active, fiind singura tara alaturi de Serbia care depaseste pragul de 50 pentru acest indicator. Scaderea semnificativa a numarului de insolvente in anul 2014 este relevanta doar din punct de vedere statistic, fara sa propage un efect de imbunatatire al disciplinei de plata in randul companiilor.

"Este un semnal bun scaderea insolventelor? Nu credem, pentru ca cea mai mare parte a scaderii insolventelor vine de la firme mici si mijlocii. Este ingrijorator pentru ca noi estimam si pentru 2015 un numar mare de insolvente, cu efecte asupra numarului de locuri de munca si a economiei in general. Pericolul vine din zona companiilor medii, mari. Ramane aceeasi ingrijorare pentru economia romaneasca, vom asista la insolvente medii, mari, mai ales pe fondul controalelor ANAF, al cazurilor de evaziune fiscala", a declarat, intr-o conferinta de presa, Constantin Coman, director Coface.

Potrivit Coface, aproximativ 95% din contractia din 2014 se datoreaza scaderii numarului firmelor insolvente cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro, cu aproximativ 80% dintre acestea realizand practic o cifra de afaceri sub 100.000 de euro. Pe de alta parte, 3% din firmele care au intrat in insolventa anul trecut au afaceri de peste 1 milion de euro, potrivit Mediafax.

In acelasi timp, scaderea numarului de insolvente este datorata si unui efect de baza semnificativ (prin comparatie cu un record istoric inregistrat in anul 2013), iar numarul procedurilor de insolventa deschise in anul 2014 este cu 11% peste tendinta pe termen lung (media pe ultimii zece ani fiind de 18.180 insolvente). Mai mult decat atat, Romania inregistreaza in continuare o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste sase ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, cu 66 de insolvente la 1.000 firme active, fiind singura tara care depaseste pragul de 50 pentru acest indicator.

Consumul si productia industriala vor decelera in 2015

Astfel, Coface apreciaza ca scaderea semnificativa a numarului de insolvente in anul 2014 nu propaga un efect de imbunatatire al disciplinei de plata in randul companiilor. "Desi activitatea economica isi va mentine tendinta crescatoare si in anul 2015, economia Romaniei ramane in continuare fara motoare de crestere sustenabila pe termen mediu. Astfel, consumul si productia industriala, principalii piloni care au sustinut cresterea economica din anul 2014, vor decelera in anul curent, primul pe fondul apetitului redus de creditare si al continuarii procesului dezindatorarii, iar al al doilea pe fondul temperarii exporturilor, care vor fi depasite de dinamica importurilor pentru prima data in ultimii patru ani", a explicat Cristian Coman.

Cele mai mari asteptari pentru anul 2015 vin dinspre zona formarii brute de capital, finantate prin cheltuielile publice, precum si absorbtiei in crestere a fondurilor europene. "Mediul microeconomic ramane instabil, fiind marcat de termene de incasare foarte extinse a creantelor ce alimenteaza interdependente ridicate intre companii. Astfel, scaderea insolventelor si a instrumentelor refuzate la plata raman relevante doar din punct de vedere statistic, fiind inregistrate cu precadere in randul companiilor mici si pe fondul contractiei instrumentelor de plata folosite in economie", a adaugat Cristian Coman.

Sectorul constructiilor, fabricarea produselor textile, asanarea si indepartarea gunoaielor, HORECA si industria alimentara sunt in top 5 sectoare cu cel mai ridicat numar al insolventelor nou deschise pe parcursul anului 2014 raportat la 1.000 de firme active. Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din anul 2014 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in anul anterior, Bucurestiul fiind singura exceptie in care insolventele au ramas la acelasi nivel.

Coface a analizat si evolutia firmelor care au intrat in insolventa in anul 2014, analizand retrospectiv perioada 2008-2013, din care reiese faptul ca majoritatea datoriilor suplimentare (6,6 miliarde de lei) au fost atrase pentru acoperirea deteriorarii capitalurilor proprii si a investitiilor in creante (2,4 miliarde de lei), stocuri (0,9 miliarde lei), in conditiile in care valoarea contabila a activelor fixe a crescut cu 100 milioane de lei.

Insolventele i-au costat pe furnizori 7 MLD. lei

De asemenea, firmele insolvente au atras capitaluri cu precadere pe termen scurt de la furnizori, soldul acestora in totalul datoriilor pe termen scurt crescand de la 35% (anul 2008) la 55% (anul 2013). Mai mult, peste jumatate din investitii au fost orientate pe termen lung si s-au dovedit a fi neprofitabile, pierderile amplificandu-se in perioada analizata, iar cresterea constanta a duratei medii de incasare indica o politica neadecvata de risc comercial, durata medie de incasare a creantelor crescand cu 81 de zile in intervalul analizat, de la 85 de zile (anul 2008) la 167 de zile (anul 2013).

"Acest lucru a determinat plata din ce in ce mai lenta a facturilor catre furnizori, durata medie de plata a furnizorilor crescand cu 168 de zile in intervalul analizat, de la 79 de zile (anul 2008) la 247 de zile (anul 2013)", a aratat Iancu Guda, analist macroeconomic Coface Romania. Coface a calculat si factura generata de firmele care au intrat in insolventa in anul 2014, cine sunt platitorii si care a fost impactul pentru fiecare categorie. Astfel, insolventele din 2014 i-au costat pe furnizorii comerciali 7 miliarde de lei, pe bancile 4,4 miliarde de lei, iar pe actionari 2 miliarde de lei, in timp ce statul a pierdut 1,3 miliarde de lei.

Sursa foto: Shutterstock / Insolventa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri