Dan Adamescu, cunoscut in mass-media drept "magnatul din umbra", avea in urma cu doi ani o avere estimata la aproape un miliard de euro si se situa pe locul doi in topul celor mai bogati romani. Imperiul sau cuprinde Astra Asigurari, Unirea Shopping Center si hotelul Intercontinental. Dan Adamescu are, de asemenea, firme in domeniul energiei, constructiilor si cladiri de birouri. Detine ziarul Romania Libera, revista Academia Catavencu si este patronul FC Otelul Galati. Un club despre care se vorbeste ca l-a stors de bani si l-a adus in faliment.

Exista putine informatii cu privire la activitatea de orice natura a lui Dan Adamescu, fiu de procuror militar, inainte de Revolutie, cele mai multe dintre acestea fiind facute publice personal ori de catre adversarii politici prin mass media si au luat avant, ce-i drept, odata cu declansarea scandalului unde in prim plan se afla chiar "perla" miliardarului - Astra Asigurari.

Aflam dintr-un interviu acordat Forbes in acum patru ani ca in 1971, la nu mai mult de 25 de ani, dupa ce a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, s-a angajat la I.C.L. „Universal-Consignatia“, „raiul“ bunurilor de import, magazin prin care se distribuiau produse de lux, greu de procurat pe vremea lui Nicolae Ceausescu - tigari din import, masline, cafea, whiskey. Aceste produse erau inclusiv venite de Elena Ceausescu pentru aprovizionarea cantinei ICECHIM – Institutul de Cercetare Chimica.

Dan Adamescu, un "neamt veritabil"

A reusit sa plece la Berlin in 1978, pentru a se opera de o tumoare la hipofiza, neoperabila in Romania, printr-un var al mamei sale, care era de origine germana. „Stiam ca, daca plec, nu ma mai intorc", spunea Dan Adamescu. Operatia a fost un esec, iar nemtii l-au declarat 80% handicapat. A incercat sa fie un "neamt impecabil", dar nu a reusit. Desi a primit oficial cetatenia, facuse studiile in limba germana si "a incercat toate formele de socializare posibile", si-a dat seama ca "daca te numesti Adamescu, nu poti deveni neamt".

Firma, de import-export cu aparatura electronica, pe care a pus-o pe picioare, la inceputul anilor 1980, a reusit sa aiba 40 de reprezentante in Estul Europei. A fost reprezentantul exclusiv pentru Europa Centrala si de Est al producatorilor japonezi de tehnologie ca JVC, Seiko sau Panasonic. Numai cu Romania nu a avut afaceri, pentru ca s-a ferit, spune el, sa fie racolat de Securitate.

In 1989, cand sistemul comunist s-a prabusit, firma lui Dan Adamescu avea vanzari de 60 de milioane de marci germane pe an si 12 milioane de marci germane profit net. La inceputul anilor 1990, cand a ramas cu 20.000 televizoare pe stoc, ideea tatalui sau de a le aduce in Romania l-a salvat. "Asa am facut MegaVision si dupa un an aveam cota de piata 14%", spune el.

Cu Megavision, magazin etalon pe Calea Victoriei, scrie Jurnalul.ro, Dan Adamescu vindea aparatura electronica second-hand sau reconditionata adusa din Germania. Banii castigati au fost reinvestiti in cumpararea unui fost hotel a carui consolidare a declansat un prim scandal public in care a fost implicat Dan Adamescu, deoarece proprietarul a supraetajat cladirea fara sa fi obtinut avizele necesare acestei operatiuni. In acest loc, denumit Modern Business Center, a functionat la etajele superioare chiar si Bursa de Valori.

Dan Adamescu preia Astra Asigurari

Privatizarea Astra Asigurari in 2002, creata in 1990 prin ruperea din fosta ADAS, o mare afacere desfasurata in Romania, s-a petrecut cu multe vorbe si galceve. Societatea Nova, condusa de Dan Adamescu, a castigat licitatia de privatizare desi s-a clasat doar pe locul patru, in urma unei companii italiene, a ofertei lui Dinu Patriciu si a companiei Omniasig. Italienii au fost descalificati, Dinu Patriciu s-a retras, iar Omniasig a facut stanga-imprejur dupa contestatie. In acest fel, pe piata asigurarilor a aparut un nou jucator.

Dan Adamescu a ajuns apoi proprietarul magazinului Unirea, a dezvoltat afaceri in constructii, in domeniul imobiliar si turism. A preluat de la familia Paunescu hotelul Rex din Mamaia, care dupa tranzactie a fost scos din circuitul turistic in urma unui misterios incendiu, evident bine despagubit de Astra Asigurari, mai scrie Jurnalul.ro. A investit si in mass media, cumparand Romania libera. A mai cumparat si clubul de fotbal Otelui Galati, tocmai cand in conturile acestuia urma sa intre o prima consistenta de la UEFA, pentru participarea in Champions League.

Brusc, la finalul anului trecut piata asigurarilor a ajuns un vulcan gata sa erupa, dupa inspectiile declansate de noua conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). ASF a devenit tinta procurorilor DNA dupa ce Traian Basescu a "decretat" ca acolo este o "cloaca de hoti". A fost arestat un concurent al Astra Asigurari, magnatul Ilie Carabulea, dar controlul l-a doborat si pe Dan Adamescu. Anchetele efectuate au aratat ca imperiul sau financiar este putred, plin de insolvente, obtinute prin mita data judecatorilor.

S-a mai aflat ca spre Romania libera au fost sifonati din Astra Asigurari nu mai putin de 20 de milioane de euro. Ulterior, sinuciderea avocatului sau, devenit martor in dosarul mitei acordate judecatorilor, i-a deschis lui Dan Adamescu drumul spre arest. Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, astazi, pe Dan Adamescu la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare, pe judecatorul Mircea Moldovan la 22 de ani de inchisoare, pe Elena Roventa la cinci ani si zece luni, pe Sorin Viziru la cinci ani si pe Ion Stanciu la trei ani i opt luni.

Cunoscut drept un mare jucator pasionat de poker, Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari, a tras o carte necastigatoare. Carmen Adamescu, sotia lui, si fiul Alexander Adamescu raman sa gestioneze afacerile mutate la tribunal sau care se zbat sub presiunea creditorilor.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri