Visa Europe a anuntat ca raportat in anul fiscal care a trecut (septembrie 2013 - septembrie 2014) cheltuielile totale pe cardurile Visa emise in Romania, in valoare de 21 mld. euro, in crestere cu 9%, iar platile la comercianti au depasit in medie 10 mil. euro zilnic, a anuntat compania.

Cheltuielile totale includ tranzactiile la POS, cele online si retragerile de numerar de la bancomat. Cardurile de debit, principalul segment din portofoliul Visa in Romania, au sustinut cresterea de 12,4% inregistrata de cheltuielile efectuate la POS cu toate tipurile de carduri Visa, precum si majorarea cu 16,6% a numarului tranzactiilor la comercianti.

Valoarea medie a tranzactiilor la comercianti a inregistrat o reducere semnificativa pentru al doilea an consecutiv, scazand cu 3,6%, la 33,7 euro, ceea ce demonstreaza ca romanii isi folosesc cardurile Visa pentru a face plati frecvente si de valoare mica direct la comercianti, explica oficialii companiei.

In 2014, numarul cardurilor Visa emise in Romania a crescut cu 2,6%, la 7,3 milioane de unitati, in conditiile consolidarii principalului portofoliu, respectiv cardurile de debit (+3,6%). Acestea au inregistrat o evolutie buna in 2014, confirmand tendinta posesorilor de carduri de a plati direct la comercianti fara costuri suplimentare. Numarul tranzactiilor efectuate cu carduri de debit Visa la POS a crescut mai rapid decat valoarea platilor, respectiv cu 19,4% comparativ cu 14,9%, ceea ce a condus la scaderea valorii medii a tranzactiilor la comercianti cu 3,8%.

De asemenea, cardurile corporate au inregistrat o crestere pentru al patrulea an la rand, fiind emise cu 10% mai multe carduri Visa pentru companii, cheltuielile totale realizate cu acestea fiind si ele mai mari cu 14,1%.

"Schimbarea comportamentului consumatorilor si comerciantilor din Romania a continuat intr-un ritm rapid in 2014, in conditiile in care increderea acestora in platile electronice a crescut in mod constant in ultimii ani. Platile cu cardul au depasit mai multe praguri importante de-a lungul anului 2014, inclusiv peste 10 milioane de euro cheltuiti in medie zilnic la comercianti si peste 10 milioane de tranzactii realizate lunar la POS, dintre care peste un milion de plati realizate lunar cu cardurile pentru companii", a declarat Catalin Cretu (foto stanga), director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe.

Visa Europe: 2015 este anul in care platile digitale devin realitate

Visa Europe a anuntat cu ocazia rezultatelor financiare anuala ca are un plan indraznet de investitii in tehnologie si inovatie, de circa 200 milioane de euro anual, in contextul in care in anul fiscal 2014 a realizat un profit de 343 milioane euro, in crestere cu 30%. Veniturile brute au urcat si ele cu 9%, pana la 1,9 miliarde euro.

De altfel, Catalin Cretu a notat ca, la capitolul inovatie in 2015, Visa isi propune sa pregateasca lansarea portofelului digital V.me by Visa in Romania, un instrument util care permite clientilor sa isi centralizeze toate cardurile existente - indiferent de compania emitenta - sub forma unui portofel virtual prin care sa plateasca online.

Cretu nu a precizat, insa, daca 2015 va fi si anul in care aceasta inovatie va patrunde si in piata romaneasca, mentionand doar ca V.me necesita un proces amplu de pregatire si ca Visa isi doreste sa il lanseze atunci cand va fi sigura ca va atinge masa critica rapid. "Vrem sa fim siguri ca utilizatorul va gasi butonul v.me pe site-urile care conteaza. Vrem sa aratam cat de mult se schimba experienta platii cu cardul prin sistemul v.me", a afirmat Catalin Cretu.

El precizeaza ca Romania are un atuu in privinta introducerii V.me, in contextul in care comerciantiii online lucreaza doar cu 3 procesatori mari de plati, fata de Occident, unde piata este mult mai fragmentata. "Practic, in Romania trebuie doar sa convingem cativa integratori (procesatori de plati - n.r.) sa faca anumite dezvoltari pentru a putea lansa V.me", subliniaza Cretu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri