Moneda euro va ajunge la paritate cu dolarul pana la finalul acestui an, pentru prima oara din 2002, cand euro a intrat in circulatie, pe fondul reactiei pietei valutare in urma anuntarii programului de achizitii de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana, potrivit analistilor Barclays.

Banca britanica estimeaza ca moneda europeana se va deprecia la 1,08 dolari pe unitate pana in luna iunie si la 1,05 dolari pe unitate pana la sfarsitul lunii septembrie, potrivit Mediafax.

"In conditiile in care perspectiva economica pentru Statele Unite este una pozitiva, iar BCE este tot mai activa, vedem in continuare o scadere semnificativa a monedei euro fata de dolar", se arata intr-o nota a bancii. Anterior, Barclays anticipa ca euro se va tranzactiona la 1,07 dolari pe unitate la finalul acestui an, insa diferenta dintre cele doua monede se reduce, pe fondul evolutiei diferite a economiilor americana si europeana.

BCE a luat mai multe masuri pentru combaterea inflatiei scazute si pentru stimularea economiei din zona euro, printre care se numara reducerea dobanzii de politica monetara la minimul record de 0,05% si acordarea de credite ieftine bancilor.

In luna ianuarie, institutia europeana a anuntat ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.

In schimb, Rezerva Federala din SUA a incheiat programul sau de achizitii de active in luna octombrie a anului trecut, iar in prezent analizeaza posibilitatea de a creste dobanda cheie in prima jumatate a acestui an, pentru prima oara din iunie 2006. In plus, cconomia SUA a crescut cu 2,6% in ultimul trimestru al anului trecut raportat la perioada similara a anului anterior, dupa un avans de 5% im trimestrul al treilea.

Analistii Barclays noteaza ca estimarea lor privind cursul euro-dolar se bazeaza si pe ingrijorarile investitorilor legate de existenta zonei euro, in urma castigarii alegerilor din Grecia de catre partidul de extrema stanga Syriza, ostil politicii de austeritate.

Moneda europeana s-a depreciat cu aproximativ 12% fata de dolar anul trecut, in timp ce, la nivelul lunii ianuarie, declinul a fost de 6,7%. Marti, euro se tranzactiona la 1.1338 dolari pe unitate la 12:06 (ora Romaniei), aproape de cel mai jos nivel din septembrie 2003 pana in prezent.

Mai multe banci au redus prognozele privind cursul euro-dolar in luna ianuarie, dupa ce BCE a anuntat inceperea in luna martie a unui program de achizitii de active, care va include si obligatiuni guvernamentale, in valoare totala de 1.080 miliarde de euro.

Bank of America Merrill Lynch estimeaza ca euro se va tranzactiona pentru 1,1 dolari la finalul anului, fata de 1,2 dolari anterior, in timp ce Credit Suisse anticipeaza ca euro va cobori la 1,15 dolari pe unitate pana la sfarsitul lui 2015.

Sursa foto: Euro si dolarul, in balanta/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri