Plata cu cardul starneste constant multe temeri legate de posibilitatile de frauda, mai ales atunci cand apar tehnologii noi, precum este cea contactless. Astfel, in jurul cardurilor se formeaza mereu povesti despre persoane care reusesc sa iti fure banii prin eter, in timp ce stai la POS, folosind un dispozitiv futuristic care permite transferul instant al banilor tai in contul raufacatorilor. Catalin Cretu, directorul regional al Visa Europe pentru Romania, Croatia si Slovenia ne povesteste despre cat adevar sta in spatele acestor povesti.

Catalin Cretu a subliniat intr-un interviu acordat wall-street.ro ca la nivel european Visa are emise peste 100 milioane de carduri contactless, iar tehnologia exista de 5-6 ani. "Daca ar fi fost usor de fraudat aceste carduri, s-ar fi dat multe lovituri pana acum. Nu exista amenintari credibile in acest sens, dar exista mereu posibilitati de phishing. Insa, acestea se bazeaza pe credulitatea clientului, care isi da datele personale pe diverse site-uri. In acest caz nu ai cum sa il protejezi, oricata tehnologie ai avea", spune Cretu.

Mai mult, cifrele vorbesc de la sine, subliniaza managerul Visa. Rata de frauda este foarte scazuta, iar in Romania avem o rata de frauda de peste 10 ori sub media europeana. Raportul frauda-vanzari la nivel European este de 0,045%, in timp ce pe cardurile Visa emise in Romania este de numai 0,005%. Totodata, raportul frauda-vanzari pe cardurile contactless la nivel european este 0,009%.

In general, tehnologia a tinut piept fraudelor. Problemele sunt mai mult de ordin uman, de eroare sau de act intentionat.

"In business-ul nostru ca sa dai o lovitura de succes, trebuie ca modalitatea de frauda sa fie ieftina si rapida. Daca imi spui ca imi poti sparge chip-ul cardului intr-un laborator de la o universitate, unde ai 50 de servere si 5 oameni de stiinta, ala e un experiment stiintific. Ati vazut care sunt mijloacele de operare: la un moment dat se bagau niste dispozitive in ATM-uri sau iti distrageau atentia cand bagai PIN-ul. Daca nu ai o modalitate simpla, rapida, ieftina, nu reuseste sa fraudeze cardul", declara Cretu.

Daca esti la bancomat sau la POS si vine cineva cu un laptop in mana si 3 dispozitive ciudate, eu cred ca nu stai sa iti copieze datele. Acestea sunt doar povesti - Catalin Cretu, Visa Europe.

Totusi, cazurile de frauda nu pot fi evitate total, dar atunci intervine relatia dintre banca si client. "Te duci si demonstrezi ca nu ai fost in nu stiu ce tara indepartata cand s-a facut tranzactia frauduloasa, iar banca iti da banii inapoi. Cel putin cand ai card poti sa demonstrezi ca a fost o frauda, dar daca ai cash nu mai poti sa faci nimic", concluzioneaza Cretu.

De altfel, Cristian Lia, manager cards administration ING Bank, declara anul trecut, in cadrul conferintei Banking 2.0, organizata de wall-street.ro, ca exista foarte multe nelamuriri printre clientii bancii, atat cu privire la procesul de migrare de la un card contact catre tehnologia contactless, cat si in ceea ce priveste securitatea acestor carduri contactless. Va prezentam ce trebuie sa stiti despre platile contactless.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri