Persoanele care au polite de asigurare de viata de tip unit linked - cu componenta de investitii - au avut de pierdut in ultimii doi ani, in cazul in care au optat pentru unele planuri de investitii in valuta.

Randamentele acestora au fost mai mici decat in cazul in care asiguratul si-ar fi tinut valuta in depozit bancar. La Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au ajuns o serie de reclamatii de la persoane care au astfel de asigurari si care spun ca una li s-a promis si alta au constatat dupa ce au incheiat polita. "Avem o problema la unele firme de asigurari, legat de modul in care isi instruiesc consultantii si de corectitudinea informatiilor date de acestia potentialilor clienti.

De multe ori, pentru a-i atrage pe clienti, acestora li se fac prezentari superoptimiste, cu fructificari extraordinar de bune. In realitate, cel putin in primii ani de valabilitate ai politei, asiguratii nu au regasit castigurile promise de consultantii firmelor de asigurari. Ba, uneori, clientii au constatat ca, in loc ca investitia sa sporeasca, chiar a scazut", ne-a declarat Nicolae Crisan, presedintele CSA. Acesta nu a dorit sa nominalizeze care sunt societatile de asigurari care au astfel de practici fata de client, limitandu-se sa declare ca este vorba de "companii importante" de pe piata asigurarilor.

O polita unit linked are doua componente, una de asigurare - pentru risc de invaliditate sau deces si care prevede plata unei despagubiri in cazul producerii evenimentului asigurat - si o componenta de investitii. Pentru componenta investitionala, de regula, compania de asigurari nu isi asuma nici un fel de risc si nici nu garanteaza clientului un castig minim, riscul investitiei apartinand exclusiv asiguratului. De regula, compania de asigurari ii prezinta potentialului client cateva modalitati de investire cu risc diferit, in valuta sau in moneda nationala, iar asiguratul este cel care isi alege modalitatea de investire, rolul societatii de asigurari fiind doar de administrator al fondurilor. "In ultimii doi ani, investitiile in valuta nu au fost atat de profitabile ca acelea in lei. Aceasta nu inseamna ca, in urmatorii ani, politele unit linked nu vor fi profitabile, avand in vedere ca se incheie pe minimum cinci ani", ne-a declarat Crisan. Societatile de asigurari care vand polite de viata de tip unit linked se apara.

"Consultantii prezinta potentialilor clienti doua tipuri de date in procesul de vanzare: prognozele din soft-uri si exemple de evolutii din trecut ale fondurilor. Consultantii discuta randamentele fondurilor - pentru care exista statistici si prognoze -, nu ale politelor. Produsele unit linked vandute corect persoanelor cu o anumita toleranta la risc prezinta deopotriva oportunitatea unui "castig" sau a unei "pierderi" intre limite care nu pot fi considerate optimiste sau pesimiste, ci doar pot fi anticipate de catre fiecare investitor in parte. In cazul in care clientul observa ca un fond anume a avut un anumit randament un numar de ani si considera ca va continua sa aiba acel randament, in ciuda mentiunii consultantului ca nimeni nu garanteaza aceasta evolutie, acesta este un risc pe care clientul si-l asuma si pentru care consultantul nu poate fi considerat raspunzator, in situatia in care evolutia fondului este nefavorabila", ne-a declarat un reprezentant al unei importante firme de asigurari. Insa CSA manifesta prudenta.

Presedintele CSA sustine ca in baza legii se pot aplica sanctiuni, fie persoanei care vinde astfel de asigurari, fie societatii de asigurari. In plus, comisia ia in calcul impunerea, printr-o norma, societatilor de asigurari a unui minim garantat de rentabilitate a investitiei pentru politele cu componenta de investitii, astfel incat asiguratorii sa participe alaturi de asigurat la riscul investitiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri