Ministerul Finantelor a imprumutat luni 600 de milioane de lei prin vanzarea de obligatiuni pe 10 ani, la un cost minim record pentru o astfel de maturitate, insa mai ridicat decat cel inregistrat in piata secundara vineri.

Trezoreria a primit oferte de 831,6 milioane de lei si a atras 600 de milioane de lei, in linie cu prospectul de imprumut pentru luna februarie. Cererea din partea investitorilor a fost mai redusa, intrucat in luna februarie statul are programate mai multe emisiuni de obligatiuni cu maturitate lunga, scrie Mediafax.

Suma totala plasata de investitori a depasit cu 39% valoarea obligatiunilor scoase la licitatie, acesta fiind cel mai redus nivel din aproape trei luni. O rata de subrasubscriere mai scazuta a fost consemnata cel mai recent in a doua jumatate a lunii noiembrie, cand Finantele au vandut obligatiuni de 200 de milioane de lei, cu maturitate reziduala de aproape 15 ani, dupa ce au primit oferte cu doar 9,5% mai mari decat suma atrasa.

Ministerul Finantelor a obtinut luni un randament mediu pe an de 2,81%, in scadere de la 3,28% la jumatatea lunii ianuarie, cand a atras 364 milioane de lei prin redeschiderea aceleiasi emisiuni de obligatiuni. Emisiunea a fost lansata la sfarsitul lunii iulie a anului trecut cu o maturitate initiala de 10 ani si 7 luni. In piata secundara, nivelul propus de investitorii care incercau sa cumpere (bid) astfel de obligatiuni se situa vineri la 2,76% pe an, iar cel la vanzare (ask) la 2,66% pe an.

"Ne asteptam la un randament maxim usor peste 2,80% la licitatia de luni pentru obligatiuni de 600 milioane de lei cu scadenta la 10 ani, fata un randament bid al pietei secundare de 2,76% in sedinta de vineri. Anticipam deja o licitatie slaba (aceasta pare a fi situatia in februarie pentru maturitatile mai lungi), insa si cadrul global pare neprietenos, cu randamentul obligatiunilor periferice in crestere in aceasta dimineata", afirma economistii ING Bank Romania intr-o nota de cercetare publicata anterior emisiunii de obligatiuni.
Randamentul maxim rezultat in urma licitatiei s-a situat la 2,85%.

O situatie nefavorabila statului este atunci cand se se imprumuta semnificativ peste nivelul bid. In luna ianuarie, Ministerul Finantelor a obtinut la mai multe licitatii randamente chiar si sub nivelul cerut anterior de investitorii care doreau sa vanda in piata secundara (ask).
Daca Finantele se imprumuta in aceasta luna conform calendarului anuntat, februarie 2015 ar deveni a treia luna incepand din 2008 in care maturitatea medie planificata ar depasi 5 ani.

Statul va redeschide marti emisiunea de obligatiuni printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat la licitatia de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 90 de milioane de lei. Ministerul Finantelor a planificat sa imprumute in februarie prin vanzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute incepand din februarie 2011 si in urcare de la 3,6 miliarde de lei in prima luna a acestui an. In cadrul licitatiilor de referinta, statul vrea sa obtina 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, in cadrul carora vinde titluri in conditiile stabilite in cadrul licitatiilor de referinta, intentioneaza sa atraga 480 de milioane de lei.

Astfel, in februarie, Ministerul Finantelor vrea sa vanda certificate de trezorerie in valoare de 1,3 miliarde de lei si cu maturitati de 3 si 12 luni, in timp ce restul sumei pana la 4,98 miliarde de lei ar urma sa fie obtinuta prin redeschiderea unor emisiuni de obligatiuni cu maturitatea de 3, 5, 7, 10 si 15 ani. Pana in prezent, statul a imprumutat in luna februarie, inclusiv rezultatul licitatiei de luni, suma de 1,98 miliarde de lei. Lichiditatea foarte ridicata din sectorul bancar, aflata la cel mai ridicat nivel incepand din 2007, va sustine, probabil, scaderea in continuare a randamentelor pe termen scurt in perioada urmatoare, afirma eonomistii ING Bank Romania.

"Conform asteptarilor noastre, surplusul de lichiditate a crescut puternic si a atins 13,3 miliarde de lei in ianuarie, dupa ce in decembrie bancile au plasat la BNR, in medie, 6,9 miliarde de lei in fiecare zi. Este cea mai ridicata valoare din februarie 2007 si mult peste media de 2,3 miliarde de lei din 2014. Acest rezultat sprijina asteptarile noastre pentru scaderea randamentelor pe termen scurt in perioada urmatoare. Lichiditatea ar trebui sa ramana abundenta in februarie, in pofida valorii uriase a emisiunilor nete de titluri de stat, si ar urma sa isi revina in lunile urmatoare", se arata in nota de cercetare a ING Bank Romania.

Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa atraga in 2015 pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale. Anul trecut, Finantele au imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri