HSBC Holdings este investigata in SUA, Marea Britanie, Franta si alte tari dupa ce a recunoscut ca la divizia de private banking din Elvetia au avut loc nereguli care au permis ca unii dintre clienti sa eludeze fiscul, relateaza Reuters.

Procuratura din Statele Unite a intensificat eforturile pentru a stabili daca HSBC, a doua mare banca din lume, a ajutat clienti americani sa nu isi plateasca taxele, in urma informatiilor din presa potrivit carora banca a ajutat clienti bogati sa ascunda active de ordinul milioanelor de dolari.

Autoritatile americane investigheaza si daca HSBC a manipulat cursul valutar, iar un oficial a declarat luni ca Departamentul de Justitie ar purtea redeschide in acest context un acord convenit de procuratura cu aceasta banca, in 2012. Acordul a facut parte dintr-o intelegere de 1,9 miliarde de dolari care a permis HSBC sa evite acuzatii penale, dupa ce s-a descoperit ca banca a contribuit la transferarea a sute de milioane de dolari proveniti din trafic de droguri, prin sistemul financiar american.

"Este foarte posibil ca acordul sa fie redeschis din cauza activitatilor bancii, fie in cazul evaziunii fiscale fie in cel al manipularii cursului valutar", a declarat oficialul din procuratura americana. In Marea Britanie, Parlamentul urmeaza sa deschida o ancheta referitoare la practicile HSBC in Elvetia.
Actiunile HSBC sunt in declin cu 2%, dupa ce luni au inchis in scadere cu 1,6%. Un purtator de cuvant al HSBC a refuzat sa comenteze, marti.

Filiala elvetiana HSBC Private Bank, a obtinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete

HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.

Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008. Statul elvetian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial si incalcarea legislatiei privind secretul bancar. Conform raportului, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnalistilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc retinut la finele anului trecut in dosarul retrocedarilor ilegale de padure, se numara printre romanii care au avut conturi secrete la banca HSBC.

Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport. "Recunoastem si suntem raspunzatori de deficientele din trecut, legate de respectarea regulilor si deficientele de control", a precizat banca in urma dezvaluirilor.

HSBC a explicat ca divizia din Elvetia nu a fost integrata complet in HSBC dupa preluarea acesteia, in 1999, ceea ce a permis persistenta unor standarde "mult prea scazute".

Informatiile au declansat o dezbatere politica in Marea Britanie, inaintea alegerilor parlamentare din luna mai. Margaret Hodge, lider marcant al Partidului Laburist aflat in opozitie, a spus ca autoritatile fiscale au facut prea putine eforturi pentru colectarea taxelor.

Recunoasterea deficientelor de catre HSBC l-a readus in centrul atentiei pe Stephen Green, presedinte executiv al bancii in perioada 2006-2010. Green a devenit ulterior membru al Parlamentului si a fost ministru al Comertului si Investitiilor intre 2011-2013.

HSBC colaboreaza cu autoritatile care investigheaza problemele fiscale. Autoritatile din Franta, Belgia si Argentina au anuntat la randul lor ca investigheaza informatiile.

Sursa foto: HSBC / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri