Grupul bancar italian UniCredit a inregistrat anul trecut un profit consolidat de peste doua ori mai mare decat in anul precedent, de la 19 milioane de euro la 42 milioane de euro, in contextul in care depozitele si creditele au avansat cu 7% raportat la anul anterior, potrivit raportului financiar al grupului.

Grupul italian este prezent in Romania prin grupul UniCredit Tiriac, care include UniCredit Tiriac Bank si filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN, UniCredit Leasing Romania, UniCredit Leasing Corporation IFN, ALLIB Leasing, Debo Leasing IFN si UniCredit Insurance Broker. UniCredit Tiriac ocupa pozitia a sasea in sistemul bancar romanesc dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 7,17%.

Volumul creditelor acordate de UniCredit pe piata din Romania a crescut anul trecut cu 6,9% la 4,6 miliarde de euro, de la 4,3 miliarde de euro in 2013. Depozitele clientilor au avansat intr-un ritm similar, de la 3,4 miliarde de euro la 3,64 miliarde de euro, se arata in raportul publicat marti. Veniturile operationale au coborat cu 3,1%, la 354 milioane de euro, in timp ce cheltuielile operationale au totalizat 173 milioane de euro, in scadere cu 2,3% fata de anul 2013, informeaza Mediafax.

Veniturile din dobanzi, mai mari

Profitul operational brut a fost de 181 milioane de euro, mai mic cu 3,9% raportat la anul anterior, dar rezultatul operational net a urcat la 48 milioane de euro, de la un profit zero in 2013. Veniturile din dobanzi au avansat cu 0,3%, de la 208 milioane de euro la 209 milioane de euro, in timp ce veniturile din taxe si comisioane au scazut cu 6,9%, la 69 milioane de euro. Raportul intre costuri si venituri a crescut cu 0,4 puncte procentuale, la 49%, de la 48,6% in 2013, se arata in raport. Costul anualizat al riscului a scazut cu 1,35 puncte, la 301 milioane de euro.

In trimestrul al patrulea, grupul italian a inregistrat un profit consolidat in Romania de 7 milioane de euro, in scadere de la 8 milioane de euro in precedentele trei luni. In perioada similara a anului 2013, grupul a consemnat o pierdere consolidata de 26 milioane de euro pe piasa romaneasca. La finele lunii decembrie, UniCredit avea 184 de sucursale in Romania, in scadere de la 199 unitati in 2013. Datele privind surcursalele din Romania incluse in raportul financiar al grupului italian reprezinta raportari realizate intern conform unei metodologii contabile specifice, fiind usor diferite fata de cele pe care UniCredit Tiriac Bank le raporteaza local. La nivel de grup, UniCredit a raportat un profit consolidat de 2 miliarde de euro, fata de o pierdere de aproape 14 miliarde de euro in 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri