UniCredit, cea mai mare banca din Europa Centrala si de Est, vrea o crestere a cotei de piata in regiune, in contextul in care competitorii isi reduc operatiunile, a declarat Gianni Franco Papa, director general adjunct al grupului italian si seful diviziei est-europene.

"Datorita investitiilor constante in Europa Centrala si de Est, cota noastra de piata a crescut in mai multe tari si intentionam sa facem acest lucru si in viitor, in timp ce cota competitorilor nostri scade", a declarat Papa, care a amintit achizitiile recente facute in Romania si Cehia de grupul italian. In luna decembrie a anului trecut, UniCredit Tiriac Bank a finalizat preluarea portofoliul de clienti corporate ai The Royal Bank of Scotland (RBS) Romania, compus din peste 500 de companii medii si mari, achizitia vizand active de circa 260 milioane euro si depozite de 315 milioane euro, conform Mediafax.

Anterior, in 2013, UniCredit Tiriac Bank a cumparat portofoliul de retail al RBS Romania, care cuprindea active de 315 milioane euro si pasive de 230 milioane euro, tranzactia incluzand si portofoliul de tip private banking. UniCredit Tiriac ocupa pozitia a sasea in sistemul bancar romanesc dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 7,17%. "Fara indoiala, tensiunile geopolitice si revenirea economica ezitanta a zonei euro vor fi principalele provocari in urmatoarele trimestre. In aceste conditii dificile, divizia pentru Europa Centrala si de Est este pregatita pentru a creste in viitor si pentru a ramane un element cheie al grupului bancar", a afirmat Papa intr-un comunicat al UniCredit.

Ce miscari se fac pe piata bancara din regiune

Grupul UniCredit este liderul sectorului bancar in Europa Centrala si de Est, fiind urmat de Raiffeisen Bank International (RBI) si Erste. Grupul austriac RBI a anuntat marti ca va vinde operatiunile detinute in Slovenia si Polonia si isi va reduce expunerea in Rusia si Ucraina, pentru a-si consolida capitalul. Raiffeisen Bank International a inregistrat o pierdere consolidata de 493 de milioane de euro anul trecut, in conditiile in care, in 2013, profitul s-a situat la 557 de milioane de euro. De asemenea, grupul austriac Erste estimeaza o pierdere record pentru anul 2014, de pana la 1,6 miliarde de euro, din cauza problemelor din Romania si Ungaria.

Grupul italian UniCredit detine 99,99% dintre actiunile holdingului Bank Austria, care administreaza operatiunile bancii in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania. Profitul consolidat al grupului bancar UniCredit in Romania a crescut anul trecut de peste doua ori, de la 19 milioane de euro la 42 milioane de euro, in contextul in care depozitele si creditele au avansat cu 7% raportat la anul anterior, potrivit raportului financiar al grupului. Grupul italian este prezent in Romania prin grupul UniCredit Tiriac, care include UniCredit Tiriac Bank si filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN, UniCredit Leasing Romania, UniCredit Leasing Corporation IFN, ALLIB Leasing, Debo Leasing IFN si UniCredit Insurance Broker.

Sursa foto: Banca UniCredit/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri