La inceputul acestui an, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cea mai buna evolutie din regiune, piata de capital din Romania aducand cele mai mari beneficii investitorilor, potrivit "New Business". Nu acelasi lucru s-a intamplat insa in februarie cand, desi piata a crescut, fiind atinse maxime istorice de tranzactionare pentru mai multi emitenti, dinamica nu a fost la fel de buna. Si in ultima perioada Bursa inregistreaza scaderi si lipsa de lichiditati.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis in scadere saptamana trecuta. Astfel, vineri a scazut atat la nivelul preturilor, cat si dupa volumul de tranzactionare, lichiditatea de 131,7 miliarde de lei reprezentand mai putin de jumatate in raport cu valoarea consemnata in ziua anterioara.
Transferurile realizate cu titlurile societatilor de investitii financiare au totalizat 36,8 miliarde de lei, SIF Oltenia si SIF Moldova fiind cele mai tranzactionate, cu operatiuni in suma de 14,8 miliarde de lei, respectiv 7,8 miliarde de lei. Cele mai importante corectii au fost inregistrate de SIF Banat-Crisana (-4,9%) si SIF Oltenia (-3,9%), preturile coborand la 11.700 de lei, respectiv 12.200 de lei.
Chiar si Petrom a raportat transferuri doar de 10,2 miliarde de lei, pe o cotatie in scadere cu 4,2%, la 3.450 de lei. Comentand aceasta scadere a BVB, brokerii sunt de parere ca piata nu a iesit inca din conul de umbra. Corectia se pare ca mai continua. Pe de alta parte, referindu-se la situatia actuala a pietei bursiere, directorul general al BVB, Stere Farmache, a declarat presei saptamana trecuta ca Bursa de Valori nu este o bursa matura, fiind considerata una emergenta, care inregistreaza fluctuatii importante ale preturilor.

El a adaugat ca activitatea bursiera este mai volatila atunci cand bursele inregistreaza valori ale tranzactiilor reduse, comparativ cu bursele mature. Potrivit lui Farmache, Bursa poate fi revigorata de investitori, atat cei institutionali, dar si de catre investitorii persoane fizice, investitorii de retail. El crede ca in privinta investitorilor de retail exista un mare potential.

De asemenea, surse din cadrul Bursei de Valori Bucuresti apreciaza ca scaderea inregistrata la bursa in ultima perioada se datoreaza si iminentei cresteri a impozitelor pe castigurile obtinute la bursa, de la 1 la 10%, incepand cu 1 mai 2005.

Bursele tarilor vecine ne-au devansat

Comparand intre ele bursele din tarile Europei Centrale si de Est, "New Business" mai arata ca luna trecuta piata de capital de la noi a fost devansata de cresterile spectaculoase inregistrate in tari ca Slovacia, Bulgaria sau Ungaria. Spre exemplu, Bursa din Slovacia a inregistrat o crestere modesta in ianuarie, pentru ca, in a doua luna a acestui an, sa se detaseze la nivelul cresterilor celor mai importanti emitenti. Astfel, indicele celor mai lichide companii, SAX, a crescut fata de ianuarie cu 33,75%. Capitalizarea pietei a ajuns aici la peste 5,6 miliarde de dolari, in crestere cu 18,3% fata de ianuarie. O evolutie similara a inregistrat si Bursa din Bulgaria, unde indicele SOFIX a crescut cu aproape 27%, stabilind un nou maxim istoric deasupra pragului de 900 de puncte. In acest an, indicele a urcat cu 45%, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut cu aproape 100%.

In ceea ce priveste Bursa maghiara, aceasta a avut o evolutie destul de buna in februarie, cand indicele BUX a urcat cu 18,2%, depasind pragul de 18.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri