Cei mai castigati sunt cei care au vandut actiunile dupa cresterea bursei din primele doua luni ale anului
Balbaielile si inconsecventa Ministerului Finantelor in ce priveste impozitarea castigurilor pe piata de capital iau amploare. Lasand la o parte ca initial data de la care urma sa se introduca impozitul pe capital era 1 aprilie, iar ulterior aceasta a fost modificata pentru 1 mai, problema este ca, in ce priveste modul efectiv de impozitare a castigurilor de pe bursa, una s-a anuntat initial, si alta s-a aprobat la Guvern saptamana trecuta.

Mai intai ministrul de resort, Ionut Popescu, a anuntat, printr-un comunicat remis Bursei si presei la 9 februarie, ca impozitul datorat se calculeaza astfel: se insumeaza impozitul de 1 la suta aplicat diferentei dintre valoarea actiunilor pana la data introducerii impozitului (1 mai) si valoarea lor la data achizitionarii, cu impozitul de 10 la suta aplicat la diferenta dintre valoarea lor la data vanzarii si valoarea acestora la 30 aprilie. In schimb, in sedinta de Guvern de saptamana trecuta s-a aprobat o alta metoda: pro-rata temporis. Aceasta varianta ar putea scoate mai multi bani (pentru bugetul statului) din buzunarele investitorilor, fata de varianta initiala. De altfel, imediat dupa anuntarea introducerii impozitului pe capital, investitorii s-au grabit sa-si vanda actiunile, bursa scazand aproape de minimul posibil.

Ulterior, comunicatul remis de Finante a fost de natura sa-i linisteasca pe jucatorii la bursa. Nimic mai fals. Dar sa luam un exemplu. Presupunem ca am cumparat o actiune de 12.000 de lei cu trei luni inainte de 1 mai. La 1 mai aceasta valoreaza 16.000 lei. O mai tin o luna, cand va valora, presupunem, 17.000 lei. Conform comunicatului din 9 februarie al Finantelor, la vanzarea actiunii pe care am tinut-o patru luni, impozitul se va calcula astfel: castigul din primele trei luni (4.000 de lei) se impoziteaza cu 1 la suta, iar castigul din ultima luna (1.000 lei) se va impozita cu 10 la suta. Rezultat - impozit de 140 lei. In varianta adoptata de Guvern - pro-rata temporis - inseamna ca 75 la suta din castigul realizat (in total 5.000 lei) va fi impozitat cu 1 la suta, iar restul de 25 la suta - cu 10 la suta. Iar in exemplul luat de noi, impozitul datorat statului va fi de 162,5 lei, adica mai mare ca in prima varianta.

Astfel, cu cat un investitor isi tine actiunile mai mult timp dupa 1 mai, cu atat va plati un impozit mai mare (exceptie facand cazul in care detine actiunile peste 1 an de zile, situatie in care impozitul ramane de 1 la suta). Ieri, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a dat-o la intors. "S-au discutat mai multe variante privind impozitarea castigurilor pe piata de capital. Initial, aveam in minte sa facem asa cum am precizat (in comunicatul dat pe 9 februarie - n.n.).

Apoi, din discutii cu juristi si reprezentanti ai societatilor de servicii de investitii financiare, am aflat ca nu se poate pune impozit la o anumita data daca nu exista venit in acel moment al introducerii impozitului, adica actiunile nu sunt vandute la acel moment. Asa ca a trebuit sa adoptam varianta pro-rata temporis. Ne-am stors creierii cum sa facem o metoda cat mai simpla si mai corecta. Cred ca nu exista nici o varianta perfecta, fara dezavantaje si care sa intruneasca toate aprecierile", a declarat pentru Adevarul Ionut Popescu.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor a anuntat recent ca va fi printre primii investitori la bursa care isi va vinde actiunile detinute abia dupa data de 1 mai, pentru a plati impozit. Si asta pentru ca isi construieste o casa. Evident, ministrul are tot interesul sa nu mai tina actiunile prea multa vreme dupa data de 1 mai, pentru a nu plati impozit prea mare. Analizand portofoliul pe care Ionut Popescu il detine, reiese (luand in calcul costul mediu al actiunilor) ca acesta a cumparat mare parte - circa 2/3 - din portofoliul sau in toamna trecuta, cand a achizitionat puternic actiuni SIF.

Doar circa 1/3 din portofoliul sau sunt actiuni pe care le are de mai bine de un an. Brokerilor li se pare incorecta tactica Ministerului Finantelor in ce priveste impozitarea castigurilor de capital. "Daca este asa, atunci este o schimbare majora. Aceasta ar putea fi si explicatia pentru care marii cumparatori au lipsit de pe piata de capital in luna martie. Cel mai mult deranjeaza inconsecventa. Daca este un principiu, bun-prost, macar sa il stie toata lumea, de la inceput, pentru ca altfel apar suspiciuni. Este destul de ciudat ce s-a intamplat si "masochist" pentru piata bursiera", este de parere Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

"Probabil s-a ales aceasta varianta (pro-rata temporis - n.n.) pentru ca este o modalitate mai simpla de calcul. Se calculeaza un singur randament, care se impoziteaza. Dar nu mi se pare corect ce a facut Ministerul Finantelor", ne-a spus Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri