Industria bancara ramane una din cele mai profitabile sectoare din economia romaneasca. Mai mult de 63% din profitul net consemnat de sistemul bancar in primele sase luni ale anului a fost realizat de BCR si BRD, cele mai mari grupuri financiare din Romania.
Profitabilitatea bancilor a fost influentata in primul rand de competitia tot mai puternica de pe piata, dar si de investitiile masive care lovesc in rata de crestere a castigurilor obtinute in sistemul bancar. Cu toata acestea, bancile romanesti continua sa obtina evolutii pozitive ale principalilor indicatori financiari comparativ cu rezultatele inregistrate in perioada similara a anului trecut.

BCR, BRD - Groupe Societe Generale sunt Raiffeisen Bank sunt liderii sistemului bancar romanesc in functie de profiturile nete pe care le-au inregistrat in primul semestru din 2006. Insa apropiata finalizare a fuziunii dintre HVB, Banca Tiriac si UniCredit va face ca topul celor mai profitabile patru banci din Romania sa se modifice fata de anul trecut.

Astfel, dupa primele sase luni, BCR a raportat un profit de 127 milioane de euro, in crestere cu sase milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, BRD, al doilea jucator din piata bancara romaneasca, a obtinut o crestere de patru procente a profitlui net comparativ cu perioada similara din 2006. Astfel, Banca Romana pentru Dezvolare (BRD)-Groupe Societe Generale, listata la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a afisat un profit dupa impozitare de 315 milioane lei (89 milioane euro) in perioada analizata.

Raiffeisen Bank, al treilea jucator din sistem, a inregistrat in primul semestru un profit net de 17,5 milioane de euro, cu mai putin de un procent deasupra rezultatului obtinut in perioada similara a anului trecut.

Fuziunea din toamna va influenta topul primelor banci atat din punctul de vedere al activelor detinute, cat si al profiturilor raportate. HVB Bank, Banca Tiriac si UniCredit, cele trei banci care vor fuziona anul acesta, si-au publicat recent si simultant rezultatele, anuntand un profit cumulat de 32,7 milioane de euro. Chiar daca dupa valoarea activelor, HVB si-a continuat reculul din primele luni ale anului, ajungand la o cota de 4,1%, care o plaseaza pe locul 9, in cele din urma, banca a reusit sa-si majoreze profitul la 20,5 milioane de euro. Banca Tiriac a reusit sa castige in primul semestru 7,3 mil.euro, cam 50% din cat inregistra anul trecut, in timp ce UniCredit si-a dublat profitul, care a ajuns la cota de 5 milioane de euro. Astfel, viitoarea banca rezultate se claseaza pe podium, ocupand pozitia a treia intr-un clasament exhaustiv al celor mai profitabile banci din Romania.

Urmatoarele clasate, bancile olandeze ABN AMRO si ING, nu obisnuiesc sa dea publicitatii rezultatele financiare la jumatate de an.

Lupta din ce in ce mai dura de pe piata de retail banking a scos in fata singura banca cu capital romanesc: Banca Transilvania.

In conditiile in care cota de piata a acesteia a crescut pana la nivelul de 4,3 %, Banca Transilvania a venit pe pozitia a cincea, urcand trei pozitii fata de finele anului trecut. Banca de la Cluj a intrecut astfel Batrana Doamna CEC in clasamentul activelor nete, ocupand in acelasi timp o pozitie confortabila gratie si cresterii spectaculoase a profitului net in primul semestru. Banca Transilvania ramane unul dintre cei mai dinamici jucatori din sistem, resusind sa-si majoreze profitul cu 16 procente, pana la nivelul de 16,5 milioane de euro.

De asemenea, si grecii de la Alpha Bank stau bine in topul celor mai consistente cresteri ale profitului in primele sase luni. Astfel, Alpha Bank Romania a raportat in prima parte a anului un profit net de 15,1 milioane de euro, in crestere cu 22 procente fata de primul semestru din 2005.

Bancpost ocupa acelasi loc 8 in functie de valoarea activelor, insa nu si-a facut publice rezultatele bancii pe primul semstru. Cu toate acestea, oficialii bancii si-au propus sa atinga in acest an un profit de 20 de milioane de euro, fata de pierderile inregistrate anul trecut. Astfel, este de asteptat ca banca sa fi obtinut un profit cuprins intre 7 si 10 milioane de euro.

O alta banca care a crescut foarte mult in acest semestru din punctul de vedere al profitabilitatii este
Banca Romaneasca, filiala locala a grupului elen National Bank of Greece. Banca a incheiat primul semestru cu un profit brut de 6,95 mil. euro, ceea ce se traduce cu o crestere de 73% fata de cifrele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

CEC a castigat in primul semestru de patru ori mai mult decat a reusit sa obtina in tot anul precedent. Fosta banca de economii a incheiat primul semestru cu un profit net de aproximativ 5 milioane de euro, in timp ce pentru aceeasi perioada a anului trecut CEC raporta pierderi de circa 1,5 milioane de euro.

In cursul zilei de ieri Volksbank a raportat pentru primul semestru un profit net de 4,1 milioane de euro, ceea ce inseamna aproape o dublare fata de profitul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Activele bancii au urcat dupa primele sase luni la 704,5 milioane de euro, fiind cu aproximativ 90% mai mari decat in iunie anul trecut, care reprezentau 1,75% din totalul activelor bancare romanesti, fiind a 15-a banca de pe piata romaneasca din acest punct de vedere, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Topul celor mai eficiente banci din Romania

Banca Profitul net inregistrat (mil. euro)

BCR 127mil. BRD 89 milioane
(HVB+Banca Tiriac si UniCredit) 32,7 milioane
HVB Bank 20,5 milioane
Raiffeisen Bank 17,5 milioane
Banca Transilvania 16,5 milioane
Alpha Bank 15,1 milioane
Bancpost 10 milioane(*)
ING Bank N/A
ABN Amro N/A
Citibank N/A
CEC 5 milioane
Banca Romaneasca 7 milioane de euro ( **)
Volksbank 4,1 milioane

*estimare banca
**profit brut
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri