BCR a pierdut la Judecatoria sectorului 2 din Bucuresti un proces referitor la clauzele abuzive si a fost obligata de instanta sa renunte la dobanda si comisionul de administrare in cazul a 3 credite in euro, conform anuntului facut de avocatul Avram Codrut, care a reprezentat clientii in disputa cu banca. BCR va face recurs.

UPDATE - reactia bancii: BCR va formula apel la decizia Judecatoriei sectorului 2 din Bucuresti. Banca precizeaza ca a avut castig de cauza in majoritatea actiunilor cu consumatorii.

"Sentinta a fost pronuntata in dosarul numarul 16910/300/2013, reclamantul fiind reprezentat de catre avocat Avram Codrut. Prin aceasta, au fost constatate nule absolut clauzele privind dobanda variabila a BCR si comisionul de administrare, din trei contracte incheiate in anii 2007 si 2008", sustine avocatul.

Banca a fost obligata sa restituie reclamantului toate sumele incasate in baza acestor clauze, la care se adauga dobanda legala. Aceasta este cea mai dura sanctiune care poate afecta un contract de credit bancar, instanta dispunand eliminarea obligatiei de a plati dobanda (in orice cuantum), si nu doar micsorarea acesteia.

Bancile, atacate si de ANPC cu o propunere fara precedent

ANPC a publicat recent un proiect de lege pe baza unei directive UE care va avea un impact major asupra bancilor si clientilor executati silit. Bancile nu vor mai putea urmari alte active sau veniturile viitoare ale clientilor cu credite avand garantii imobiliare, chiar daca din executarea garantiei nu a rezultat acoperirea integrala a obligatiilor de plata.

"In orice situatie, riscul de creditare se imparte intre creditor si consumator iar returnarea sau transferarea catre creditor a garantiei sau a veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului. In cazul in care pretul obtinut pentru bun imobil afecteaza suma datorata de catre consumator, creditorii si executorii judecatoresti depun toate eforturile in vederea obtinerii celui mai bun pret pentru bunul imobil care face obiectul executarii silite", se arata in poiectul de act normativ publicat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, potrivit Mediafax.

Documentul mai prevede ca, in cazul imposibilitatii consumatorilor de a accepta majorarea dobanzii, creditorul nu are dreptul sa denunte unilateral sau sa rezilieze contractul. Creditorul trebuie sa faca o propunere, transmisa in scris, de reesalonare sau de refinantare a creditului, in raport cu veniturile actuale ale consumatorului. In orice situatie, legiuitorul propune ca rata dobanzii aplicabile anual sumei trase din credit sa nu poata fi mai mare de 15%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri