Petrom va lua, pana la finele lunii septembrie, o decizie in privinta vanzarii pachetului de 2% din capitalul social pe care il detine la Romexterra Bank, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, Werner Schinhan, director general adjunct al companiei.
"Deocamdata nu am luat o decizie in acest sens. O vom lua pana la sfarsitul lui septembrie", a precizat Schinhan, citat de Rompres. MKB, subsidiara a bancii BayernLB, s-a arata interesata de achizitionarea acestui pachet de actiuni, in conditiile in care are in vedere achizitionarea capitalului majoritar al Romexterra.

MKB, este fosta banca de comert exterior a Ungariei, actualmente detinuta in proportie de 89,62% de banca germana BayernLB cu sediul central la Munchen. in prezent, MKB este a treia mare banca din Ungaria avand un profil universal, in portofoliul careia pot fi gasite produse si servicii dedicate atat persoanelor fizice cat si celor juridice, corporatii si IMM-uri.

Banca din Ungaria a anuntat inca din luna iulie actionarilor Romextera intentia de strangere a actiunilor detinute in cadrul bancii. Romexterra a inregistrat anul trecut un profit brut de 6,2 milioane euro, in crestere cu 120% fata de profitul obtinut in anul 2004, iar la finele primului trimestru al anului 2006, banca a obtinut un profit de 2,45 milioane euro, in crestere cu 77,11% fata de aceeasi perioada de referinta. in prezent, banca are o cota de piata de 0,9%.

Intr-o conferinta de presa organizata, miercuri, la sediul bancii din Targu Mures, o parte a actionarilor Romexterra, au anuntat ca vor sesiza Banca Nationala fata de modul de achizitie a actiunilor Romexterra de catre banca ungara MKB. Reprezentantii "Grupului de initiativa Romexterra" au spus ca planeaza suspiciuni fata de firma off-shore, Demera Investments Limited din Cipru, prin care MKB a lansat achizitia de actiuni.

Actionarii Romexterra, printre care si fostul presedinte al Bancii Transilvania din Cluj-Napoca, Iosif Pop, au sustinut ca firma Demera Investments Limited din Cipru, prin care se incearca achizitia de actiuni ale Romexterra, are sediul intr-o casuta postala, iar adresa intr-un paradis fiscal.

Actionarii sustin ca Demera Investments Limited a fost selectata de Consiliul de Administratie al Romexterra fara licitatie sau comparatie de oferte si ca au indicii ca in spatele acestei manevre s-ar afla Sorin Ovidiu Vantu. Membrii "Grupului de initiativa Romexterra" au mai aratat ca, in loc sa faca publica o oferta de achizitie de actiuni, firma cipriota a expediat contracte de cesiune catre fiecare dintre micii actionari, prin care le-a oferit 6 lei pe actiune.

"Consideram ca CA si-a depasit mandatul, a abuzat de mandatul avut si nu a comunicat actionarilor conditiile convenite cu MKB", a spus Damian Stroe, actionar din Bucuresti. Reprezentantul actionarilor Romexterra din Sibiu, Ioan Nicolaescu, care a aratat ca, daca prin aceasta manevra se reuseste achizitionarea a 50% plus unu din actiuni, actionarii vor fi pacaliti, iar statul roman nu ar putea incasa nici un impozit din tranzactie.

Acesta i-a acuzat pe Sorin Ovidiu Vantu si Radu Adrian, presedintele Romexterra, aratand ca CA al bancii este vandut acestor interese si ca "inclusiv presedintele bancii ia cota parte din aceasta afacere". Reprezentantii grupului de initiativa Romexterra si-au manifestat disponibilitatea de a negocia direct pretul actiunilor cu investitorul strategic MKB Bank Rt., Bayerische Landesbank sau cu orice alt investitor.

Acestia au mai spus ca, dupa achizitia unui numar cat mai mare de actiuni, societatea cipriota Demera Investments Limited ar urma sa le revanda actionarului strategic, banca ungara MKB, care ar deveni actionar majoritar la Romexterra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri