Reducerile de impozite si taxe mentionate in cel mai recent proiect de modificare a codului fiscal vor putea fi aplicate prin inghetaerea cheltuielilor bugetare din 2016 la nivelul din acest an, iar din 2017, circa 40% din impactul bugetar al cresterii PIB se va duce spre relaxare fiscala si 60% spre cheltuieli bugetare, spune Darius Valcov, ministrul finantelor.

Ministrul Finantelor a aratat ca pana la mijlocul anului vor fi introduse standarde de cost pentru administratia centrala si nu a exclus si alte reforme administrative. Potrivit ministrului Finantelor, golul de venituri estimat pentru 2016 din reducerile programate la TVA si accize si eliminarea taxei pe stalp si a impozitului pe veniturile din dividende va fi acoperit din impactul pozitiv al cresterii economice asupra veniturilor bugetare, potrivit Mediafax.

In aceste conditii, bugetul pe 2016 va urma in linii mari nivelul cheltuielilor stabilit in 2015. Ministerul Finantelor estimeaza pentru anul viitor un minus aritmetic de 16,4 miliarde lei, din care se asteapta sa recupereze venituri de 9,4 miliarde lei, ceea ce ar duce la un deficit suplimentar de 7 miliarde lei. Cele mai recente prognoze ale Comisiei Nationale de Porgnoza, luate in calcul la constructia bugetara, indica un PIB de 748,6 miliarde lei in 2016, comparativ cu 709,7 miliarde lei in acest an, corespunzator unei cresteri economice de 3% pentru anul viitor. Pe de alta parte, Finantele au calculat un impact pozitiv asupra cresterii economice din masurile de relaxare fiscala de 1,7 puncte procecntuale in 2016, ceea ce ar echivala cu o crestere economica de 4,7% pentru anul viitor.

Valcov a declarat, insa, joi, ca efectul pozitiv asupra PIB va duce cresterea economica de anul viitor la 4,3%, precizand ca prognoza convenita cu institutiile financiare internationale pentru 2016 este de 2,6%. Pentru 2017, cand proiectul de Cod Fiscal prevede scaderea CAS atat la angajat, de la 10,5% la 7,5%, cat si la angajator, de la 15,8% la 13,5%, nota de fundamentare indica un impact negativ de aproape 8 miliarde lei, iar veniturile recuperate se situeaza la 3,75 miliarde lei, cea mai mare parte (2,7 miliarde lei) fiind chiar rezultatul masurii de taiere a CAS.

Pentru acelasi an, CNP estimeaza un PIB de 790,8 miliarde lei, in crestere absoluta cu 42 de miliarde lei, respectiv crestere relativa de 3,3%. Ministerul Finantelor considera ca reducerile de taxe din 2017 vor duce la un plus de crestere economica de 0,6 puncte procentuale.

Finantele au trecut in nota de fundamentare un impact negativ pentru 2018 de 7,7 miliarde lei, din care 5,8 miliarde lei vor rezulta din reducerea cu inca doua puncte a TVA, de la 20% la 18%. Veniturile recuperate sunt estimate la 3,5 miliarde lei, din care 2,8 miliarde vor fi incasari suplimentare ca urmare a efectului pozitiv al reducerii TVA. Prognoza CNP pentru 2018 arata un PIB de 836,1 miliarde lei, cu 45 de miliarde lei peste 2017, ceea ce corespunde unei cresteri economice de 3,5%. Si in acest caz, MFP mizeaza pe un aport suplimentar la cresterea economica din relaxarea fiscala, de 0,7 puncte procentuale.

Pentru 2019, cand proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei unice cu doua puncte procentuale, de la 16% la 14%, Guvernul estimeaza un minus direct de 4,8 miliarde lei, compensat partial, cu 2,5 miliarde lei, de venituri recuperate. Romania s-a angajat pentru acest an sa se incadreze intr-un deficit de 1,83% din PIB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, la care se adauga un ajustor de 0,25% din PIB destinat exclusiv cofinantarii proiectelor din fonduri UE.

Darius Valcov a mai explicat ca a fost modificata programarea bugetara in asa fel incat maximul de cheltuieli publice sa fie realizate in trimestrele II si III, cele mai propice pentru proiectele publice, astfel ca deficitul de la mijlocul anului este estimat la 1,7% din PIB. Potrivit programarii bugetare, cheltuielile publice ar urma sa fie mai mici in trimestrul al patrulea, contrar trendului istoric.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri