BNR a anuntat vineri un curs pentru euro in urcare cu 0,64 bani, la 4,4498 lei, pe volume reduse in piata interbancara, in contextul precautiei pietelor financiare inaintea reuniunii ministrilor Finantelor din zona euro privind programul financiar destinat Greciei, anunta Mediafax.

Banca centrala a anuntat joi referinta euro la 4,4434 lei. In aceasta saptamana, euro a crescut cu 0,9 bani, de la 4,4408 lei. Cursul pentru francul elvetian a crescut cu 0,63 bani, de la 4,1225 lei la 4,1288 lei. Aproape de ora 13:00, francul elvetian era tranzactionat pe pietele externe in crestere cu 0,2% fata de ultimele tranzactii ale zilei precedente, la 0,9278 euro. Joi la ora 13:00, francul era tranzactionat la 0,9276 euro.

Pentru dolar, BNR a anuntat un curs in urcare cu 2,61 bani, la 3,9243 lei. La aceeasi ora, dolarul era in crestere cu 0,3% pe pietele externe, la 0,8822 euro.
Francul elvetian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, ca urmare a eliminarii la mijlocul lunii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei. La cursul de vineri, francul se plaseaza cu 9,9% sub recordul din 23 ianuarie, dar se afla cu 10,4% peste referinta BNR din 14 ianuarie, ultima inainte de anuntul Bancii Elvetiei.

Referinta record pentru dolar a fost inregistrata tot pe 23 ianuarie, data la care moneda americana a fost cotata la 3,9980 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Aproape de ora 13:00, euro era cotat la 4,4485 - 4,4510 lei in piata interbancara, fata de 4,4489 lei in tranzactiile derulate pe finalul sedintei de joi.

"Ne asteptam ca leul sa se deprecieze usor astazi, in conditiile in care ministrii de Finante ai zonei euro se intalnesc mai tarziu pentru a discuta cererea Greciei pentru o extensie a acordului de imprumut. Se pare ca discutiile vor fi dificile, deoarece Germania nu a parut sa agreeze propunerea Greciei", se arata intr-o nota catre analisti si investitori a ING Bank Romania.

Volumele din prima parte a zilei s-au situat cu aproximativ 20% sub media pentru acest interval al zilei. Schimburile au avut loc intre un minim de 4,4425 lei/euro si un maxim de 4,4505 lei/euro.

In regiune, forintul s-a intarit cu 0,1% fata de euro, in timp ce zlotul s-a depreciat cu 0,2%. Ministrii de Finante din zona euro se vor intalni vineri pentru a discuta un pachet de sprijin financiar pentru Grecia, in continuarea actulului program de imprumuturi care expira pe 28 februarie. Germania a respins joi o propunere transmisa de Atena, dar in pietele financiare predomina un optimism moderat, bazat pe rationamentul ca Grecia si zona euro vor sa evite o situatie critica in care statul elen ar intra in default si ar fi nevoit sa paraseasca zona euro.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza la 0,16% - 0,51% pe an, fata de 0,17% - 0,55% pe an joi.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,24% - 0,71% pe an, comparativ cu 0,22% - 0,68% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,41% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri