Banca Transilvania va aplica discount-uri personalizate in cazul conversiei creditelor in franci elvetieni preluate de la Volksbank. Omer Tetik, CEO-ul bancii, a lasat de inteles ca reducerile vor putea depasi chiar 20-25% in cazurile sociale, adica acei clienti care au accesat credite in franci pentru achizitia unei locuinte si acum nu isi mai permit sa plateasca ratele.

"In general, solutia pentru cazurile sociale va fi conversia la cursul valutar actual dupa care vom aplica o reducere semnificativa pentru a diminua expunerea totala si rata lunara [...] O sa fie procente de discount sau haircut pentru fiecare profil de client al Volksbank. Discount-ul are o semnificatie mult mai mica decat rata lunara pentru fiecare client in parte. Asa ca o sa fie un procent diferit. Daca vorbim de 20-25%, acest procent de abia ajuta clientii sa revina la un plan de rambursare rezonabil. Discount-ul poate sa fie si mai mic si mai mare, in functie de specificul clientului", a subliniat Omer Tetik.

El a precizat ca vor fi oferite solutii in lei si in euro, dar exista si posibilitatea ca banca sa ramana in portofoliu si cu credite in franci, daca clientul nu va dori conversia. Solutiile pe care banca le va oferi clientilor cu credite in franci au doua scopuri principale: diminuarea expunerii totale si diminuarea ratei lunare pe care clientul o plateste.

Omer Tetik (foto) explica ca solutiile diferite au in vedere faptul ca unele credite in franci sunt garantate, altele nu, unele au fost pentru locuinte, iar altele pentru speculatii. Banca Transilvania va trata insa cu prioritate cazurile sociale, adica acele credite pentru locuinte unde debitorii nu isi mai permit plata ratelor.

Omer Tetik conversie credite franci

Toti clientii Volksbank cu credite in franci vor primi oferta personalizata a Bancii Transilvania imediat dupa preluare.

Banca Transilvania este inca in faza de inchidere a tranzactiei cu Volksbank, care nu se va incheia mai devreme de doua luni, conform lui Omer Tetik. Banca a primit totusi o derogare de la Consiliul Concurentei pentru a lucra mai repede la proiectul de conversie a creditelor in franci elvetieni acordate de Volksbank.

Volksbank nu este o banca cu probleme

Tetik a precizat ca Volksbank este o banca care, dupa problemele care au aparut, a fost capitalizata destul de bine, are o rata de solvabilitate destul de buna, peste media sistemului bancar si are credite neperformante sub media sistemului bancar. Declaratia il contrazice insa pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care aprecia recent ca Volksbank este o banca cu probleme si de aceea a fost nevoita sa vanda cu discount.

"In momentul de fata, Volksbank nu este o banca cu probleme, dar actionarii bancii vor sa iasa din pietele externe si sa se concentreze in piata din Austria. Asa ca asta a fost o oportunitate pentru noi sa achizitionam la un pret care include toate riscurile asumate", a concluzionat Tetik.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri