Banca britanica HSBC Holdings, implicata intr-un scandal de evaziune fiscala in Elvetia, a raportat o scadere a profitului cu 17%, la 18,7 miliarde de dolari anul trecut fata de 2013, pe fondul cresterii costurilor si al declinului veniturilor generate de divizia de investitii, a anuntat compania.

Actiunile HSBC au scazut cu 5% pe bursa de la Londra, in urma publicarii rezultatelor financiare pe 2014, care au aratat ca profitul inainte de taxe a coborat la 18,7 miliarde de dolari de la 22,6 miliarde de dolari in 2013, potrivit MarketWatch. Rezultatele au fost sub asteptarile analistilor, care au anticipat un profit inainte de taxe in valoare de 21,5 miliarde de dolari. Profitul net pentru 2014 a scazut la 13,7 miliarde de dolari in 2014 de la 16,2 miliarde de dolari in anul precedent, in timp ce costurile operationale au urcat cu 6,1% anul trecut, la 37,9 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, scrie Mediafax.

Profitul inainte de taxe al diviziei de investitii a scazut cu 38% anul trecut fata de nivelul din 2013, la 5,9 miliarde de dolari, in timp ce provizioanele pentru unele investigatii privind manipularea cursului valutar s-au ridicat la 1,2 miliarde de dolari in 2014. HSBC este implicata intr-un scandal de evaziune fiscala, dupa ce un raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) la inceputul lunii februarie a aratat ca HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti.

Saptamana trecuta, Procuratura din Elvetia a deschis o ancheta impotriva HSBC Holdings in ceea ce priveste acuzatiile de spalare de bani si a efectuat perchezitii la birourile diviziei de banking din Geneva ale bancii britanice. De asemenea, presedintele HSBC, Douglas Flint, va fi audiat de parlamentul britanic in aceasta saptamana, institutai deschizand o investigatie pentru a stabili daca HSBC si-a ajutat clientii sa evite plata taxelor prin divizia din Elvetia. Potrivit raportului ICIJ, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

Dintre acestea, cel mai mare cont, in valoare de 829 de milioane de dolari, era detinut de omul de afaceri de origine romana Marcel Adams si de fiul acestuia, Sylvian Adams, si a fost deschis in numele bancii Summit International, din Barbados, care apartinea tot familiei Adams, potrivit Radio Canada. Marcel Adams, nascut in 1920 in Romania, traieste in Canada si conduce afaceri in domeniul imobiliar. Jurnalistii de la Rise Project au scris ca fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc, sotia fostului ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, cumnatul lui mircea Geoana, Ionut Costea, fostul actionar la Dinamo Vladimir Cohn si Jean Valvis au avut conturi la HSBC.

Sursa foto: HSBC / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri