Volksbank Romania a anuntat astazi ca a castigat 2 noi procese privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul istoric. Astfel, Tribunalul Bucuresti si Judecatoria Galati au considerat cererile clientilor ca fiind nefondate.

"In dosarul 39256/3/2014, Tribunalul Bucuresti apreciaza ca, potrivit art. 4.2 din contract, banca nu are nicio obligatie sa converteasca in lei creditul acordat, ci are doar optiunea de a efectua conversia, in cazul unei fluctuatii de peste 10% a cursului valutar fata de cel de la momentul acordarii imprumutului. In plus, potrivit aceleiasi clauze 4.2 din contract, o eventuala conversie se poate realiza doar la cursul CHF/RON practicat de banca la data conversiei, si nu la cursul de la momentul acordarii creditului, asa cum au solicitat clientii", potrivit comunicatului Volksbank.

In acelasi dosar, instanta s-a mai pronuntat si cu privire la sustinerile clientilor ca prevederile art. 4.2 din contract ar avea caracter abuziv, motiv pentru care acestia au solicitat instantei sa modifice clauza si sa oblige banca sa converteasca creditul la cursul istoric. In aceasta speta, judecatorii au retinut in decizie ca “in situatia constatarii caracterului abuziv al unor clauze contractuale, acestea nu vor mai produce efecte. Nicio prevedere legala nu permite insa instantei modificarea unei clauze, in sensul dorit de una dintre parti, in contra vointei celeilalte, intrucat astfel s-ar aduce atingere principiului libertatii contractuale (...). Consumatorii au dreptul sa fie protejati impotriva clauzelor abuzive insa in limitele trasate de lege, neavand dreptul ca, utilizand de forta instantei de judecata, sa-si impuna propria vointa, in detrimentul celeilalte parti.”

Instanta a concluzionat ca nici contractul si nici legea nu confera dreptul clientilor sa modifice clauza contractuala 4.2 in vederea obtinerii conversiei creditului din franci elvetieni in lei, la cursul existent la data incheierii contractului. Cea de-a doua solicitare de conversie a creditului la cursul istoric a fost depusa la Judecatoria Galati, in dosarul 4807/233/2014. Si in acest caz instanta a apreciat tot ca nefondata solicitarea clientului de conversie a creditului din franci in lei, la cursul de la data acordarii imprumutului. Sentinta de la Judecatoria Galati a fost data pe data de 17 februarie, 2015, insa motivatia nu a fost inca publicata.

Mentionam faptul ca, in cazul dosarului de la Galati, contractul dintre client si banca nu includea clauzele 4.2, respectiv 4.3, de conversie a creditului din franci elvetieni in lei. Ambele decizii mentionate mai sus pot fi atacate cu recurs.

Volksbank a mai avut recent castig de cauza si la Judecatoria Miercurea Ciuc (dosarul 3751/258/2014), intr-un proces privind conversia creditului din franci in lei la cursul valutar din data acordarii, instanta motivand ca cererea creditului este inadmisibila, in conditiile in care acesta a avut posibilitatea oricand sa solicite bancii conversia creditului sau, in baza articolului 4.3 din contract.

De asemenea, la finalul lunii noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat favorabil bancii intr-un proces, solutionat definitiv, intre Volksbank Romania si un client care cerea conversia monedei creditului tot la cursul istoric (nr. dosar 948/98/2014). Instanta a stabilit atunci ca un credit in valuta nu poate fi convertit la cursul din data acordarii, intrucat potrivit principiului nominalismului monetar, consfintit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de catre client.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri