Romanii au posibilitatea sa isi recupereze in anumite conditii contributiile platite in sistemul de asigurari de pensii din Germania, insa acest demers conduce la pierderea oricarui drept pentru perioadele de cotizare respective, a declarat, pentru Rompres, Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), coordonatorul Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS).

"Persoana careia i s-a restituit contributia nu va putea beneficia de stagiul de cotizare realizat in sistemul german de asigurare pentru pensie si nu va putea valorifica contributiile respective la pensie", a precizat Andreescu.

Gheorghe Marinescu, inginer din Rm. Valcea, a lucrat 10 ani in Germania, cu contract in domeniul constructiilor. in prezent, el este pensionar si si-a putut fructifica perioada de cotizare in Germania, beneficiind de o pensie de aproximativ 600 de euro.

Cei care nu doresc insa sa valorifice contributiile respective platite in Germania pot solicita restituirea acestora, daca indeplinesc simultan urmatoarele conditii - nu au obligatia de asigurare, nu au dreptul la asigurare voluntara in sistemul asigurarilor pentru pensie din Germania (cetatenii romani care au resedinta obisnuita in afara teritoriului Republicii Federale Germania nu au dreptul la asigurare facultativa in sistemul german de asigurare pentru pensie daca au realizat in acest sens stagii de cotizare mai mici de 60 de luni), iar de la parasirea sistemului asigurarilor pentru pensie din Germania au trecut 24 de luni calendaristice. Restituirea nu este posibila daca persoana are domiciliul intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Restituirea contributiilor din sistemul asigurarilor pentru pensie din Germania se poate realiza in conditiile legislatiei germane privind pensiile (Codul Social partea a VI-a) si a Acordului intre Romania si R.F. Germania privind securitatea sociala, intrat in vigoare la 1 iunie 2006.

Potrivit prevederilor art. 4 din Acordul intre Romania si R.F. Germania privind securitatea sociala si protocolul final al acestui acord, cetatenii romani care au resedinta obisnuita in afara teritoriului Republicii Federale Germania au dreptul la asigurare facultativa in sistemul german de asigurare pentru pensii, daca au realizat in acest sens stagii de cotizare pentru cel putin 60 de luni. Acestora nu li se pot restitui contributiile din sistemul german de asigurare pentru pensie.

Persoanele care indeplinesc conditiile de restituire a contributiilor precizate se adreseaza cu o cerere personala de restituire catre Deutsche Rentenversicherung Unterfranken (Asigurarea Germana pentru Pensie Unterfranken), Friedenstrae 12/14, 97072 Wrzburg, Deutschland, telefon 0931 802-0, fax 0931 802-243 (Oficiul de legatura pentru Romania).

Cererea va contine datele persoanei (nume, prenume, data nasterii), adresa exacta din Romania, numarul de asigurat din sistemul german de asigurari pentru pensie. Daca sunt la dispozitie alte date cu privire la angajarea in R.F. Germania (perioada, contract de munca) este util ca acestea sa fie anexate in copie. Deutsche Rentenversicherung Unterfranken va trimite persoanei documentatia necesara pentru restituirea contributiilor.

Conform celor mai recente statistici ale Asigurarii Germane pentru Pensie Unterfranken, in anul de raportare 2003 un numar de 43.039 cetateni romani erau asigurati in acest sistem, a mai precizat Daniela Nicoleta Andreescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri