Reprezentantii Administratiei Fondului Cultural National (AFCN) au anuntat bugetul pentru finantari de care dispune institutia, suma de 2.700.000 de lei fiind destinata proiectelor culturale, iar cea de 4.000.000 de lei, proiectelor de carte si cultura scrisa.

La conferinta de presa, care a avut loc la noul sediu al Administratiei Fondului Cultural National, situat pe strada Barbu Delavrancea, nr. 57, din Bucuresti, au participat, printre altii, Sorin Predescu, presedintele consiliului AFCN, si Irina Cios, directorul AFCN. Intrucat contributiile la Fondul Cultural National (FCN) nu acopera necesarul de finantare din 2015, AFCN va opera in baza unui buget subventionat. Astfel, bugetul pentru finantari de care dispune in prezent AFCN pentru proiecte culturale este de 2.700.000 de lei (din care 1.700.000 de lei subventie de la Ministerul Culturii si 1.000.000 de lei de la FCN), iar cel pentru proiecte de carte si cultura scrisa este de 4.000.000 de lei (din subventia Ministerului Culturii), scrie Mediafax.

Reprezentantii AFCN au precizat ca bugetul pentru proiecte culturale s-a diminuat cu doua treimi fata de 2014, in schimb, cel destinat culturii scrise s-a dublat. "Speram ca pana la urma sa putem face posibile niste proiecte interesante, desi intr-o situatie bugetara dificila", a declarat Irina Cios. In conferinta de presa s-a discutat si despre sedintele in care consiliul AFCN s-a intrunit pentru a evalua situatia si pentru a demara cat mai rapid sesiunea de finantare, intalniri la care a participat si ministrul Culturii, Ionut Vulpescu. De asemenea, s-a subliniat importanta revenirii la contributia din partea Loteriei Romane.

Guvernul urmeaza sa discute spre aprobare in sedinta de saptamana viitoare proiectul de ordonanta privind acordarea a 2% din incasarile Loteriei Romane catre proiectele culturale, potrivit unui anunt facut de premierul Victor Ponta. "Suma pe care o scoatem astazi la finantarea proiectelor culturale de catre operatorii culturali este spre ridicol. Este ceea ce s-a putut face in acest moment, pentru a nu intrerupe un proces de finantare care dureaza de ceva timp. Sigur ca avem sperante mari - partial confirmate, dar nu concretizate pana la capat - ca vom reveni la acea finantare a Loteriei care ar repune AFCN intr-unul din finantatorii importanti ai culturii. In acest caz, suntem un mic finantator al culturii, dar incercam sa scoatem, totusi, acesti bani la concurs, ca sa mentinem ritmul", a declarat Sorin Predescu, la conferinta de presa.

"Daca solutia aceasta, care se contureaza, chiar se pune in aplicare la urmatoarea sedinta de Guvern - sa recuperam acea finantare de la Loteria Romana -, vom putea anul acesta sa incepem sa facem partea aceasta de pregatire a finantarii inca din luna octombrie - noiembrie, stiind ce bani se strang pana atunci. Dar trebuie sa inceapa deja repede strangerea banilor de la Loterie (...)", a mai spus Sorin Predescu. La randul sau, Irina Cios a precizat ca, din banii primiti de la Loterie in 2011 si 2012, s-au acordat finantari in 2011, 2012, 2013 si 2014, in 2012 si 2013 cu cate doua sesiuni. In 2012, s-a intrerupt alocarea acestor doua procente din incasarile Loteriei Romane.
Avand in vedere bugetul disponibil, consiliul a redefinit ariile de finantare, prioritatile si a decis demararea primei sesiuni de finantare pe 2015 destinata proiectelor culturale, pe 9 martie, urmand ca cea destinata proiectelor editoriale sa fie lansata pe 15 aprilie. De asemenea, s-a decis ca tot bugetul disponibil sa fie lansat in aceasta sesiune si ca suma maxima acordata unui proiect cultural sa fie de 50.000 de lei.
In ceea ce priveste contestatiile, banii vor fi putini, respectiv 100.000 de lei pentru cele doua arii, au mai spus reprezentantii AFCN.

Printre prioritatile de finantare in ceea ce priveste proiectele culturale pentru anul 2015 se numara sustinerea artei contemporane, incurajarea debutului artistic, incurajarea mobilitatii culturale pe teritoriul Romaniei, iar ariile tematice pe care se pune accent sunt cele vizuale (pictura, sculptura, grafica, arte decorative, fotografie, video-art, instalatii, ceramica, colaj, animatie, film experimental si de animatie, arta textila, tehnici mixte, noi media, design, arhitectura, proiecte curatoriale) si cele ale spectacolului (teatru, muzica, dans). "Anumite arii n-au disparut, au fost amanate, pentru viitoarele concursuri, sperand ca va exista o finantare consistenta si speram si extrabugetara", a spus Sorin Predescu. La randul sau, Irina Cios a declarat: "Noi vrem sa imbunatatim sistemul de colectare de la operatorii care sunt, conform legii, contributori la Fondul Cultural National, dar acesta e un lucru pe care nu putem conta si, in masura in care colectarea se imbunatateste si vor deveni disponibile alte fonduri, vom incerca sa le punem (la dispozitie, n.r.) cat de repede".

De asemenea, reprezentatii AFCN au precizat ca ar trebui sa primeasca fonduri si de la firmele care functioneaza in spatii considerate monumente istorice, dar, nefiind vorba de o taxa fixa, ci de una bazata pe cifra de afaceri, sumele sunt mai greu de colectat. AFCN este o institutie publica autonoma creata in anul 2005, care finanteaza actiuni, proiecte si programe culturale. Institutia este un finantator public care organizeaza consultari cu operatorii culturali si cu reprezentantii Ministerului Culturii din Romania, pentru stabilirea unei strategii de finantare a culturii. AFCN adopta strategii care ii permit selectia in vederea finantarii programelor, proiectelor si actiunilor culturale cu impact national si international. Ca institutie publica subordonata Ministerului Culturii, AFCN ofera in fiecare an finantari nerambursabile institutiilor publice, organizatiilor neguvernamentale si persoanelor juridice de drept privat care desfasoara activitati culturale.

Sursa foto: Shutterstock / Bon fiscal

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri