Volksbank Romania a castigat 71 din cele 75 de procese deschise de clienti care au cerut conversia creditului din franci elvetieni in lei la cursul de la data contractarii imprumtului, litigii in care instantele s-au pronuntat din septembrie pana in prezent, potrivit informatiilor furnizate de banca.

Din cele 71 de dosare castigate, banca a obtinut 68 de sentinte favorabile in prima instanta si alte trei au fost solutionate definitiv, se arata intr-un raspuns al bancii. Volksbank a anuntat recent ca a castigat, printr-o decizie definitiva luata de Curtea de Apel Bucuresti, un proces in care un client solicita conversia imprumuturilor din franci in lei la cursul de la data semnarii conventiei de credit. Instanta a stabilit ca un credit in valuta nu poate fi convertit la cursul din data acordarii, intrucat potrivit principiului nominalismului monetar, consfintit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de catre client, informeaza Mediafax.

Din cele patru procese pierdute pe aceeasi tema, trei au fost pronuntate la prima instanta si doar o decizie a fost definitiva in favoarea clientului Volksbank, data de Tribunalul Galati. In acest dosar, instanta a dispus, in noiembrie 2014, transformarea in lei a unui credit acordat in franci, la cursul din 2008, cand a fost semnat contractul, plus 10%.

Potrivit avocatilor Volksbank, decizia Tribunalului Galati este incompleta, nefiind specificat ce dobanda in lei va plati clientul dupa conversia creditului din franci. Solutia instantei de la Galati a fost implementata, creditul fiind convertit in lei, la cursul stabilit de catre instanta, insa aplicandu-se costurile pentru creditele in lei din 2008, ajungandu-se astfel la o dobanda anuala efectiva de aproximativ 9,5%. Volksbank si Banca Transilvania lucreaza deja la o oferta de conversie care sa ajute clientii Volksbank care au luat credite in franci elvetieni, insa aceasta va fi anuntata dupa finalizarea preluarii Volksbank de catre Banca Transilvania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri