Ministerul Finantelor Publice pregateste documentele necesare si selecteaza bancile care sa administreze o noua emisiune de obligatiuni in euro. Guvernul vizeaza obtinerea a cel putin 2 miliarde de euro in acest an de pe pietele externe, a declarat Stefan Nanu, directorul Trezoreriei.

"Conditiile de pe piata sunt foarte bune acum, intr-adevar, si tocmai de aceea mergem inainte cu documentele si cu selectarea bancilor", a afirmat Nanu intr-un interviu pentru Bloomberg. "Nu ne grabim, nu avem nevoie sa emitem eurobonduri imediat. Dar vrem sa fim pregatiti cu toata documentatia si sa fim flexibili pentru a putea emite obligatiuni atunci cand se iveste o oportunitate importanta", a afirmat Nanu. Guvernul vrea sa obtina minimum 2 miliarde de euro de la investitorii internationali in acest an, in functie de evolutia imprumuturilor din piata interna, conform Mediafax.

"Intrebarea este daca vom emite obligatiuni de peste 2 miliarde de euro. Daca realizam o prima emisiune de eurobonduri, am putea face si o a doua emisiune. Adica sa rascumparam o parte dintre eurobondurile existente si sa lansam unele noi", a declarat Nanu. Nanu a precizat ca finantarea in dolari "a devenit prea scumpa pentru noi". Romania a efectuat patru emisiuni de obligatiuni anul trecut, din care a obtinut o suma record, echivalentul a peste 5 miliarde de dolari, prin vanzarea datoriei pe 10 si 30 de ani. Cea mai recenta emisiune de obligatiuni in euro a Romaniei, in valoare de 1,5 miliarde de euro, cu scadenta de 10 ani si un cupon de 2,875%, a avut loc in octombrie 2014.

Ministrul de Finante, Darius Valcov, a declarat la inceputul lunii februarie ca Romania nu se va imprumuta de pe pietele externe in prima jumatate a anului si va analiza ulterior daca acceseaza astfel de finantari, "daca conditiile din piata sunt extrem de favorabile, si aici ne referim la sub 2,5% dobanda in valuta la termen de peste 10 ani". La inceputul anului, oficiali ai Ministerului Finantelor au declarat ca Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni pe pietele externe in prima jumatate a acestui an si incearca sa extinda maturitatea medie a datoriei prin vanzarea de eurobonduri cu termen de peste 10 ani.

Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa atraga in acest an pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maximum 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale. Anul trecut, Finantele au imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri