Economia UE ar putea fi revitalizata cu ajutorul unui sistem monetar mai flexibil, care sa permita tarilor sa foloseasca monedele nationale concomitent cu euro, reintroducerea asa-numitului "sarpe monetar" fiind o posibila solutie pentru impulsionarea economiilor locale, afirma un economist francez, citat de Mediafax.

Potrivit lui Jean-Pierre Gerard, fost membru al Consiliului din Franta pentru Politica Monetara, statele UE ar putea folosi atat moneda euro cat si propriile monede pentru a se proteja de fluctuatiile cursului de schimb valutar.

Alternativ, ar putea fi create mai multe uniuni monetare intre state cu economii similare, care ar putea utiliza propriile monede, a declarat Gerard, citat de agentia de stiri Sputnik.
Potrivit economistului, moneda unica europeana nu ofera suficienta flexibilitate economiilor din Uniunea Europeana.

Sarpele monetar, un sistem folosit in anii 70 de unii membri ai Comunitatii Europene

Gerard si-a exprimat sprijinul pentru reintroducerea "sarpelui monetar", un sistem monetar care a fost folosit in anii 70 de unii membri din Comunitatea Europeana, inclusiv Franta, pentru a controla fluctuatiile monedelor nationale in raport cu dolarul american.

"Sistemul sarpelui monetar, pe care l-am folosit in trecut, a fost complet adecvat. Ne-a permis sa raspundem in mod eficient fluctuatilor dolarului. Mai mult, chiar inainte de introducerea euro, au existat uniuni monetare in randul statelor europene, precum cele create de Belgia si Luxemburg. Prin urmare, ar fi posibil sa infiintam mai multe astfel de uniuni economice intre state cu politici monetare similare, precum Germania si Olanda", a spus economistul francez intr-un interviu pentru publicatia franceza Antlantico.

Acordul European de Schimb Valutar, cunoscut si sub numele de "sarpele monetar" sau "sarpele din tunel", datorita imaginii grafice create de fluctuatiile monedelor participante in raport cu evolutia dolarului, a fost introdus in 1971 de guvernele Belgiei, Germaniei, Frantei, Italiei, Luxemburgului si Olandei ca o metoda de protectie si de dirijare a cursului valutar.

Sistemul, care permitea o fluctuatie a unei monede participante de plus/minus 2,25% fata de dolar si de plus/minus 4,5% in raport cu celelalte monede, nu s-a dovedit sustenabil si a fost abandonat in 1973, odata cu trecerea la fluctuatia libera a dolarului american.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri