Majoritatea romanilor au incredere in deciziile personale si nu au un plan pentru acoperirea cheltuielilor neprevazute. Cheltuielile lunare lasa, de asemenea, foarte putin loc pentru economii, asigurari sau contributii la fondurile de pensii, in contextul in care aproape jumatate dintre respondenti, potrivit unui sondaj realizat de FinZoom.ro in parteneriat cu OTP Bank, nu reusesc sa aloce nimic pentru acestea.

Rezultatele acestui sondaj realizat de FinZoom.ro au aratat faptul ca, majoritatea respondentilor, sunt nemultumiti de situatia lor financiara (52,62%) si nu sunt siguri ca aceasta se va imbunatati pe viitor (42,29%), sunt atenti cu creditele neavand datorii pentru carduri de credit, credite rapide sau de consum, un procent mai ridicat avand insa rate pentru un credit ipotecar.

Esantionul a fost de 707 respondenti distribuiti aproximativ egal pe sexe (50,92% barbati si 49,08 femei), majoritatea (89,25%) cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani. 88,68% dintre participanti locuiesc in mediul urban (Municipiul Bucuresti sau in alte orase) iar 58,7% dintre acestia sunt casatoriti.

"Sondajul realizat in parteneriat cu OTP Bank a relevat faptul ca respondentii sunt interesati de educatia financiara iar interesul se indreapta in special catre produsele de creditare oferite de catre banci si clauzele contractuale in relatia cu acestea. In egala masura, in bugetul lunar cu greu isi fac loc si alte produse financiare in afara creditelor, ceea ce probabil ca justifica si lipsa de interes pentru realizarea unui plan financiar. Cei care reusesc sa economiseasca se indreapta preponderent tot catre produsele bancare (conturi de economii si depozite)", apreciaza Irina Chitu, country director FinZoom.ro Romania.

Sondajul a aratat ca veniturile respondentilor se situeaza preponderent intre 600 si 4.500 de lei distributia fiind urmatoarea:

  • Un singur venit 37,62%
  • Parinte singur care primeste pensie alimentara 1,27%
  • Parinte singur care nu primeste pensie alimentara 1,27%
  • Doua venituri, fara copii 20,51%
  • Doua venituri cu cel putin un copil 39,32%

Casa si ipoteca

In ceea ce priveste situatia locativa 46,39% dintre participantii la sondaj declara ca detin locuinta in care locuiesc fara ca aceasta sa fie ipotecata in timp ce 21,64% platesc rate lunare pentru un credit ipotecar. Alti 18,25% locuiesc cu chirie.

In ceea ce priveste situatia creditelor ipotecare, putini respondenti cunosc raportul dintre datoria catre banca si valoarea locuintei, 9,05% considerand ca au o datorie mai mare decat soldul creditului, 20,08% apreciind ca soldul creditului este mai mic in prezent comparativ cu valoarea de vanzare a imobilului ipotecat, 70,86% declarand insa ca nu stiu raportul dintre soldul creditului si valoarea de vanzare a casei ipotecate.

Credite rapide

Creditele rapide au fost definite astfel: imprumuturi obtinute de la IFN-uri / institutii nebancare. Acest tip de imprumut este de regula de valori reduse, obtinut intr-un timp scurt si pe o perioada scurta. Ex: credite obtinute in magazine pentru achizitia unor bunuri, credite care pot fi obtinute online sau prin telefon pentru situatii urgente.

72,70 dintre persoanele chestionate nu au credite rapide. Alti 10,18% datoreaza in contul acestui tip de produse sub 900 de lei (4,81% sub 450 de lei) si numai 2,40% au datorii peste 4.500 de lei. In egala masura 4,95% nu stiu ce suma datoreaza pentru creditele rapide.

Carduri de credit si credite de consum

O pondere 54,88% dintre cei care au raspuns la aceasta intrebare nu detin un card de credit in timp ce 15,84% au utilizat sub 900 de lei din sumele disponibile pe cardul de credit. Alti 5,80% nu stiu ce sume au utilizat din disponibilul cardurilor de credit pe care le detin. In ceea ce priveste creditele de consum obtinute de la institutiile bancare, 64,50% nu au contractat in prezent un astfel de produs iar 15,28% au soldul mai mic de 4.500 de lei. 3,11% dintre respondenti datoreaza bancilor peste 10.000 EUR (45.000 de lei).

Datorii si restante

Numai 27,86% dintre cei care au raspuns la chestionarul FinZoom.ro au un plan pentru plata datoriilor la credite si carduri de credit (inclusiv pentru consolidarea acestora), restul de 72,14% afirmand ca nu au un astfel de plan. Cu toate acestea 69,59% declara ca nu au fost nevoiti niciodata sa intarzie plata ratelor lunare pentru un credit, 21,36% au intarziat cu platile mai putin de o luna. In egala masura, 2,40% admit ca imprumutul lor a fost vandut unei companii de recuperare create iar 0,85% au fost executati silit.

Economii si obiective

Intrebati daca dispun de un fond dedicat economiilor si investitiilor si daca au un plan pentru regularitatea platilor in cadrul acestuia, majoritatea participantilor au raspuns negativ. Astfel:

  • Pentru urgente: 72,42% nu au economii iar 70,72% nu au un plan pentru acestea
  • Un avans pentru o casa: 91,80% nu au economii iar 86,70% nu au un plan pentru acestea
  • O achizitie de valoare mare (ex: masina): 90,66% nu au economii iar 86,85% nu au un plan pentru acestea
  • Educatia copilului / copiilor dvs.: 83,73% nu au economii iar 80,62% nu au un plan pentru acestea
  • Cheltuieli medicale ale familiei: 76,52% nu au economii iar 80,34% nu au un plan pentru acestea
  • Pensie: 72,84% nu au economii iar 73,41% nu au un plan pentru acestea

Intrebati cat timp s-ar putea descurca cu sumele economisite pentru cheltuieli de urgenta, 46,25% dintre respondenti au afirmat ca nu au economii in timp ce alti 24,75% s-ar descuca cu banii economisiti maxim 2 luni. 14,29% s-ar putea descurca intre sase si noua luni iar 14,71% au economii care le-ar permite sa isi acopere cheltuielile cel putin timp de 7 luni.

Asigurari si pensii private

Nici asigurarile nu ocupa un loc fruntas in lista cu produse financiare a respondentilor la sondaj. Fie ca este vorba de asigurarea facultativa a locuintei, polita CASCO, asigurari medicale sau de viata sau asigurarile cu componente investitionale, peste 65% dintre cei care au raspuns la intrebari nu detin o astfel de polita.

Cele mai populare asigurari sunt cele pentru locuinta, detinute de 34,65% dintre respondenti, asigurarile medicale – 32,11%, urmate de asigurarile de viata detinute de 20,51 dintre acestia. La polul opus se afla asigurarile de viata pentru care au optat numai 7,92% dintre participantii la sondaj si politele CASCO (16,12%).

Respondentii nu s-au aratat interesati de valoarea pensiei pe care o vor primi la incetarea activitatii, numai 17,96% dintre acestia afirmand ca au calculat valoarea pensiei lunare medii de care se astepta sa beneficieze la varsta pensionarii.

Economii si Investitii

Conturile de economii si depozitele reprezinta cele mai populare instrumente de economisire printre persoanele care au raspuns la chestionarul Finzoom.ro. Astfel, intrebati ce tipuri de instrumente de economisire si investitii utilizeaza in prezent, participantii au optat pentru:

  • Contul de economii: 28,15%
  • Depozit bancar la termen: 21,78%
  • Unitati la un fond mutual: 5,94%
  • Obligatiuni de stat: 2,83%
  • Obligatiuni corporatiste: 1,84%
  • Actiuni la o companie: 7,78%
  • Investitii in proprietati mobiliare / imobiliare: 10,89%
  • Investitii in metale pretioase (aur, argint, altele): 8,77%
  • Contracte de economisire-creditare (bauspar): 5,23%
  • Planuri de pensii: 16,55%

Printre alte instrumente precizate de respondenti s-au numarat depuneri la Casele de Ajutor Reciproc (CAR) investitiile in arta sau asigurari pentru studii.

Buget si planificare financiara

O pondere de 49,08% dintre respondenti declara ca nu reusesc sa aloce nimic din veniturile lunare economiilor, investitiilor sau pensiei facultative. Alti 12,45% pot aloca pana la 2% din veniturile lunare, 10,70% reusesc sa economiseasca sub 9% din venituri iar 12,02% pot aloca in jur de 10-15%. Numai 10,75% pot economisi peste 16% din incasarile lunare.

Desi capitolul economii si investitii isi gaseste cu greu locul in bugetele romanilor acestia au incredere in deciziile proprii. Astfel, 25,18% sunt foarte increzatori in timp ce 51,20% sunt oarecum increzatori in hotararile luate cu privire la administrarea banilor, economiilor si investitiilor personale. 15,98% nu au prea mare incredere iar 6,65% nu au deloc incredere in decizile lor.

Planificarea financiara nu se bucura de popularitate in randurile participantilor la sondaj, 49,65% dintre acestia afirmand ca nu planuiesc sa realizeze un plan financiar in urmatoarele 12 luni. In timp ce 22,35% sustin ca au deja un plan financiar/buget stabilit, 18,25% planuiesc sa realizeze un plan financiar cu ajutorul internetului si al unor carti iar 9,76% urmeaza sa apeleze la serviciile unui specialist pentru realizarea acestuia.

Sursa foto: Pensionar care incearca sa-si protejeze economiile / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri