O treime din populatia planetei nu detine in prezent un cont bancar, iar acest lucru este vazut mai mult drept o oportunitate uriasa pentru jucatorii care activeaza in industria serviciilor financiare, mai ales ca se vorbeste despre inca 2,5 miliarde de oameni care pot fi conectati la banci.

In cadrul evenimentului Mobile World Congress (MWC 2015), dedicat viitorului in industria tehnologiei mobile din Barcelona, desfasurat la inceputul lunii martie la Barcelona, Ajay Banga, CEO-ul MasterCard, a subliniat nevoia, dar mai ales provocarea industriei financiar-bancare de a reusi sa includa in circuitul de plata si cele peste 2,5 miliarde de persoane care nu au un cont bancar si alte milioane de posesori de card care nu isi folosesc conturile bancare cu regularitate.

"Provocarea este sa reusim sa atragem in circuitul electronic de plati si cei 2,5 mld. de oameni. Vorbim despre jumatate din populatia adulta a lumii. Includerea acestora in circuit nu este doar o problema a dezvoltarii acestui sector. In SUA, de exemplu, circa 70 de milioane de cetateni nu au un cont bancar, iar in Vestul Europei, valoarea se apropie de 100 de milioane de persoane. Din totalul de 2,5 miliarde de oameni care nu au cont bancar la nivel global, aproximativ 40% sunt tineri, circa 50% sunt femei, jumatate locuiesc in medii urbane si tot jumatate dintre acestia au slujbe”, a declarat Ajay Banga, CEO-ul MasterCard.

Potrivit acestuia, in viitoarea era a omenirii, cea a Internet of Things, toate dispozitivele vor fi interconectate, vor comunica intre ele, iar serviciile financiare vor juca un rol esential. Seful MasterCard a mai subliniat faptul ca in momentul de fata 85% dintre tranzactiile globale din retail inca sunt realizate prin intermediul cash-ului. Chiar si asa, exista deja mai multe tari dezvoltate la nivel european care au anuntat ca se pregatesc sa elimine aceasta forma de plata in urmatorii ani.

Suedia si Norvegia, primele tari care vor sa renunte complet la cash

Suedia a fost prima tara europeana care a implementat in economie banii de hartie (moneda fiduciara), iar acum ar putea fi, cel mai probabil, prima natiune de pe batranul continent pe cale sa-i elimine din circulatie. In peninsula Scandinava, viitorul a inceput deja.

Bancile si autoritatile din tara nordica lucreaza la un proiect prin care pana in 2030 sa elimine complet din circuit banii lichizi, lucru pe care il ia in calcul si Norvegia, care vrea sa realizeze acest lucru chiar mai devreme, din 2020.

Planurile sunt ambitioase, cu atat mai mult cu cat in Suedia, Norvegia, dar si Marea Britanie, plata cu cash reprezinta circa 5% din totalul platilor din aceste tari. Situatia din Romania este cu mult diferita, tara noastra fiind una dintre cele in care platile cu cash sunt printre cele mai mari din Uniune.

Citeste un interviu exclusiv cu Ed McLaughlin, una dintre persoanele cheie din cadrul MasterCard, responsabil pe dezvoltarea sergmentului de plati fara contact. Ce spune acesta despre potentialul Romaniei, care este oportunitatea oferita de Uber si cum se va schimba sistemul de plati in urmatorii ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri